Топ-5 найбільш поширених автопідстав, про які ви могли не знати

Щорічно десятки людей стають жертвами так званих автомобільних підстав – ситуацій, коли імітується ДТП з метою вимагання.

Сьогодні ми покажемо, які варіанти шахрайства користуються особливою популярністю, пише Авторамблер.

А ще розповімо про загальні принципи, які дозволять вам захистити себе від зловмисників на дорогах.

1. Збитий пішохід

Один з популярних видів автопідстав – імітація ДТП з пішоходом. Ви їдете на автомобілі і несподівано для всіх “збиваєте” людину! У вас і оточуючих шок, кругом крики, паніка, в голові вже виникає образ тюремних нар … Реальність полягає в тому, що ніякого ДТП насправді не було! А пішохід насправді – шахрай, який зімітував наїзд і грає на почуттях оточуючих. Ось приклади подібних автоподстав, в яких все пішло зовсім не за сценарієм зловмисників. Завдяки відео можна дуже добре зрозуміти, як влаштовані подібні схеми.

Що робити? Перш за все – не піддаватися паніці. Якщо аварія дійсно сталася, то жоден пішохід не відмовлятиметься від медичної допомоги, яку ви, звичайно ж, повинні викликати, так само як і ДПД НПУ. До того ж, мало хто знає, але пішоходи застраховані по ОСАГО в разі ДТП. Тому, якщо ви нічого не порушували, правда на вашому боці. А ось якщо пішохід від допомоги відмовляється, ДПД НПУ викликати не хоче, зате всіляко натякає на впливових друзів і родичів, це привід насторожитися.

2. Автомобіль в «мертвій зоні»

Найбільш класична автопідстава виглядає наступним чином: ви їдете на машині в лівому ряду і нікого не чіпаєте. Несподівано вас наздоганяє попутник, який миготінням фар змушує перебудуватися вправо. Ви піддаєтеся на прийом, берете вправо і несподівано для себе зачіпаєте інший автомобіль, що з’явився ” нізвідки”. Насправді це – машина автопідставщиків, яка весь цей час трималася в “мертвій зоні” так, щоб ви її не побачили в дзеркалі.

Найпростіший спосіб убезпечити себе від подібних підстав – використовувати лівий ряд за прямим призначенням, тобто тільки для обгону або повороту наліво. І не позичати його довго. Але що робити, якщо ви все-таки виїхали в лівий ряд? Не поспішайте – спокійно включите правий поворотник і оцініть обстановку не тільки через праве дзеркало, але і швидко глянувши через плече. Нікого немає? Тоді спокійно перебудовуйтеся, можливо, людина правда поспішає. Виникли сумніви? Не поспішайте. Зрештою, якщо у вас максимально дозволена швидкість, ви нічого не порушуєте. А щоб не дратувати того, хто їде позаду можна вибачитися, включивши “аварійку”.

3. Пішохід “без пішохода”

А ось ця автопідстава почала набирати популярність відносно нещодавно. По суті це – теж імітація ДТП з пішоходом. Ось тільки на цей раз ніякого пішохода взагалі немає! “Жертву” чатують зловмисники на двох автомобілях, які в певний момент кидають в задню частину машини щось важке. Через мить один із зловмисників наздоганяє водія, і починає стверджувати, що той збив пішохода і зник з місця ДТП. “Автопідставщики» “з іншої машини тим часом починають грати роль свідків, які, звичайно ж,” бачили “, як ви нібито втекли.

Найкраще від таких ситуацій рятує двосторонній відеореєстратор. Але якщо його немає, то ваша поведінка має бути майже такою ж, як у попередньому пункті – відразу ж викликайте ДПД НПУ. Причому ж, обов’язково зробіть це самостійно, до того, як в ДАІ подзвонять “підставщики”, у яких можуть бути там свої люди. Найголовніше – не вестися на розмови і не піддаватися на пропозицію “вирішити всі на місці”.

4. Розбите лобове скло

Цей спосіб обмануу на дорозі дещо відрізняється від інших. Якщо в попередніх випадках мова йшла про імітацію ДТП, то на цей раз вас наздоганяє автомобіль, водій якого веде себе досить агресивно і змушує вас зупинитися. Після цього зловмисник починає стверджувати, що ви нібито пошкодили його автомобіль (наприклад, зачепили крило) і поїхали. Після чого демонстративно дзвонить в поліцію …

Що робити? Навіть якщо у вас на крилах автомобіля є кілька подряпин або тиждень назад ви потрапили в справжню аварію, це – не привід для паніки. Згідно ст. 1.5 КоАП в Росії діє презумпція невинності в адміністративних справах. Тобто людині, з якою ви нібито зіткнулися, потрібно ще довести, що пошкодження автомобіля дійсно виникли в результаті цього ДТП. Ну, а коли ви точно знаєте, що нічого не було, то не варто навіть зупинятися і реагувати на провокації. А якщо водій не відстає і продовжує переслідування, сміливо викликайте поліцію і повідомляйте про те, що відбувається, з зазначенням марки автомобіля і реєстраційних номерів.

5. Відкат назад

Ще одна досить поширена схема автопідстав полягає в банальному відкаті назад на пагорбі або світлофорі. Попереду стоїть автомобіль, що здає назад, зачіпає вашу машину, після чого водій починає стверджувати, що винні в ДТП нібито ви. Мовляв, занадто сильно натиснули на газ ..


Не пропустіть