Відомо, як буде реалізована заборона на автомобілі з традиційними двигунами

Бензин доживає свої останні десятиліття. Рано чи пізно на зміну традиційним автомобілям з двигунами внутрішнього згоряння повсюдно прийдуть електромобілі, пише iworm.com.ua.

Днями британський уряд прийняв план, згідно з яким до 2040 року в країні буде введена повна заборона на продаж автомобілів з бензиновими або дизельними двигунами. Очевидно, що Великобританією справа не обмежиться. Подібне обмеження потроху будуть впроваджуватися по всій Європі. Рано чи пізно хвиля реформ дійде і до України. На прикладі британського плану розглянемо, як зміниться світ автотранспорту в найближчі десятиліття.

Причини заборони

Основною причиною для відмови від палива, що спалюється, план британського уряду називає забруднення повітря і проблеми зі здоров’ям людей, що викликаються цим забрудненням.

У 2016 році Королівська колегія лікарів, британське суспільство професійних лікарів медицини, підрахувала, що забруднення повітря стає причиною близько 40 тис. смертей на рік на території однієї лише Великобританії.
Представляючи план щодо відмови від двигунів внутрішнього згоряння, представник британського уряду заявив, що влада має намір передати наступним поколінням країну з кращого екологічною обстановкою, ніж та, що є на даний момент.

Що конкретно буде заборонено

Якщо все пройде, як заплановано, то з 2040 року продаж нових автомобілів з бензиновими або дизельними двигунами буде заборонений на території Великобританії. Втім, бензин повністю не зникне. Перехід на транспорт з нульовим рівнем викиду запланований на 2050 рік. У період з 2040 по 2050 на ринку все ще будуть доступні автомобілі з ультранизьким рівнем викидів (ULEV, ultra low emission vehicle). Йдеться про гібридні моделі, що використовують електроенергію поряд з горючим паливом. Проте, машину з одним лише двигуном внутрішнього згоряння придбати вже не вийде.

Як бути зі старими автомобілями?

Той факт, що з 2040 року машини з двигунами внутрішнього згоряння не будуть продаватися в Британії, не вплине на тих, у кого вже є такі автомобілі. Проте, передбачається, що за наступні двадцять років кількість таких машин природним шляхом зведеться до мінімуму.

Уряд також має намір стимулювати програми з утилізації старих машин і переходу на електромобілі. Передбачається, що влада допоможе обзавестися новим транспортом верствам населення, які не можуть просто так дозволити собі купити нову машину.

На території Британії будуть впроваджуватися так звані «Зони чистого повітря», куди буде повністю заборонений в’їзд автомобілів з бензиновими або дизельними двигунами. Люди, що живуть на території таких зон, або неподалік від них, також будуть отримувати пільги на придбання електромобілів.

Цілком ймовірно, що в певний момент пересування на горючому паливі буде остаточно заборонено, але це явно відбудеться не в 2040 і не в 2050 роках. І навіть в такому випадку слід очікувати деяких поблажок для автомобілів, які потраплять під визначення антикваріату.

Чому саме 2040

Як вже говорилося, 2040 рік обраний з розрахунком на те, що більшість бензинових і дизельних автомобілів до цього часу вийдуть з експлуатації природним чином. За двадцять з гаком років багато машин з тих, що зараз на ходу, просто згниють від корозії. На зміну їм прийдуть електромобілі – просто тому, що вони стануть дешевшими, а їх частка на ринку зросте. Автовиробники, наприклад, не чекають 2040 року, а змінюють пріоритети вже зараз. Компанія Volvo, наприклад, оголосила про те, що з 2019 року випускатиме виключно електромобілі.

Велика Британія – не єдина країна, яка планує відмовитися від горючого палива. З того ж 2040 року автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння перестануть продаватися у Франції. Про аналогічні реформи замислюється й уряд Індії, Німеччини та Нідерландів. А Норвегія, наприклад, вирішила поспішити. Там традиційні автомобілі перестануть продаватися вже в 2025 році.


Не пропустіть