Скільки буде коштувати бензин восени?

Вартість палива в Україні традиційно знаходиться під впливом двох основних чинників, а саме вартості нафтопродуктів на кордоні і чинного в країні курсу валют. Про це учасникам профільної прес-конференції розповів експерт, керівник спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, – повідомляє Автотема.

За його словами, збільшення оптової ціни на кордоні на 1% означає в двотижневій перспективі високу ймовірність зростання роздрібної вартості палива на 10 копійок. Таким чином, кожен відсоток збільшення оптової вартості дає ефект у вигляді збільшення роздрібних цін на 10 копійок.

Аналогічна тенденція простежується і у впливі курсу гривні до долара. Так, якщо протягом двох тижнів в курсі американської валюти з’являється «зайва» гривня, то в роздрібні покупці зможуть відчути на собі надбавку до вартості літра палива в розмірі 60 копійок. Це дозволяє стверджувати, що ослаблення гривні до долара на 1 грн. в курсі відразу тягне за собою подорожчання бензину в роздріб на 60 копійок.

При цьому вплив другого чинника виявляється набагато більш вагомим, ніж першого, оскільки робота оптового ринку нафтопродуктів залежить від нафтових котирувань, а на сьогоднішній день будь-яких серйозних причин для їх зростання не спостерігається. Крім того, свою лепту вносить і збільшення попиту на паливо серед потенційних покупців.

При цьому експерт підкреслив, що на сьогоднішній день більшість трейдерів не зацікавлені в підвищенні роздрібних цін, особливо ті, хто в повній мірі виконує податкові зобов’язання. При цьому очевидно, що в разі зростання роздрібних цін будь-яке підвищення виявиться причиною відтоку покупців до заправних станціях тих мереж, які утримують нижчі ціни.


Не пропустіть