МАЗ почне випускати власні двигуни

Мінський автозавод, ніколи не випускав власних двигунів, незабаром почне виробництво ліцензійних силових агрегатів. Партнером в проекті СП «МАЗ-Вейчай» буде китайський виробник Weichai, мотори якого МАЗ вже встановлював на свої вантажівки.

Перший МАЗ з мотором Weichai з’явився ще три роки тому – влітку 2014. То була дослідна машина з газовим двигуном. Згодом співпраця з китайським постачальником силових агрегатів вийшло на інший рівень.

Завод «МАЗ-Вейчай» вже будують. Старт виробництва запланований на 2019 рік. А планова норма – випуск до 20 тисяч моторів щорічно. Перший час завод буде працювати в одну зміну, а коли досягне річного обсягу в 10 тисяч агрегатів, перейде на дві зміни. На першому етапі комплектуючі будуть поставляти тільки з Китаю. Надалі виробництво поетапно локалізують. У Білорусії спочатку почнуть створювати зовнішні елементи двигунів, навісне обладнання та аксесуари. Згодом локалізація торкнеться і базові деталі двигуна, механічну обробку яких будуть здійснювати білоруські підприємства.

Зараз в гамі МАЗа є вантажівки з двигуном Weichai потужністю 430 к.с. (Євро-4). Але в гамі китайського виробника є і версії Євро-5, а над виконанням Євро-6 теж працюють.

Судячи з усього, вже через 2 роки російський ЯМЗ – основний постачальник двигунів для МАЗа, почне втрачати обсяги. Не відразу, але в Білорусі мають намір стратегічно перейти на використання власних моторів.

Залишається нагадати, що раніше ЯМЗ втратив як клієнта і український КрАЗ. До слова, КрАЗ також активно експериментував з двигунами Weichai, які дуже непогано себе показали на кременчуцьких вантажівках.

Джерело www.autoconsulting.com.ua

Не пропустіть