Юристи розповіли, як врятуватися від однієї з нaйстрaшнiших автoпiдстaв на дорозі (Відео)

Відеореєстратор в автомобілі часом виявляється дуже дієвим захистом при спробі підставити водія на дорозі. Показовий приклад стався на одній з відносно спокійних доріг Києва. Маргінального вигляду хлопець, спланував, коли з невеликою швидкістю буде проїжджати автомобіль, кинувся навперейми, а потім впав на капот, зображуючи збитого пішохода. Ми пояснимо, як не втратити гроші і не піти під суд.

Увага до деталей

Юристи кажуть, що така схема дуже поширена – з її допомогою особливо ризикові шахраї намагаються вимагати у своїх жертв гроші. Запис з реєстратора зазвичай допомагає поставити афериста на місце. Але як бути, якщо реєстратора немає, а проти вас застосовують такий «трюк»?

За словами адвоката Івана Лібермана, навіть якщо шахрай при падінні отримав переломи, а у водія немає відеозапису, він зможе довести свою невинність.

Перш за все, зателефонуйте в швидку допомогу і повідомте про інцидент, навіть якщо шахрай залишив місце події.
“У вас на телефоні повинен бути зафіксований дзвінок до медиків. Вас тоді не зможуть звинуватити в недбалості і ненаданні допомоги. Потім викликайте поліцію, телефонуйте в страхову і викликайте страхового комісара. Ні в якому разі не ведіться на погрози і вимоги грошей”, – радить Іван Ліберман.

Сфотографуйте місце події, щоб було видно, що це сталося не на пішохідному переході.

“Якщо це сталося не на пішохідному переході, то довести зловмисникові, що він безневинна жертва, не вийде. Не важливо, йшов він, або біг. З тієї причини, що він виявився на дорозі в невстановленому місці”, – говорить адвокат.

Необхідно заявити проведення автотехнічної експертизи, особливо, якщо «потерпілий» активно висловлює до вас претензії.

“Автотехнічна експертиза чітко покаже швидкість удару, пошкодження транспортного засобу і все інше. А співвідношення СМЕ (огляд переломів) і автотехнічної експертизи покаже, що удар був не сильним, немає ушкоджень середньої тяжкості, а значить, це не кримінал, а цивільно-правові відносини. І вже на етапі, коли будуть фотографії, що це сталося не на пішохідному переході, питання про притягнення водія до адмінвідповідальності відпадає”, – пояснює водіям Іван Ліберман.

А якщо суддя скаже: «Не вибрав безпечну швидкість»?

В такому випадку поряд з автотехнічної експертизою (яка покаже, чи застосовував водій екстрене гальмування) потрібно проводити трасологічну експертизу. Додаткова перевірка дасть більше інформації для доказу водієм своєї невинності.

“Вам потрібно доводити всі обставини, на які ви посилаєтесь”, – говорить юрист.

Важливий момент з відеореєстратором

Адвокат звертає увагу на те, що в суді у водія можуть зажадати документи на відеореєстратор.

“Потрібно зберігати супровідну документацію, інструкцію, коробку до відерогістратору. У суді кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається. Тому, якщо сторона надає відеодоказ, то потрібно дати ще супровідну документацію, що це саме той пристрій, яким велася зйомка”, – сказав адвокат Іван Ліберман.


Не пропустіть