З’явились нові законопроекти про “євробляхи”: кого не штрафуватимуть

У нових законопроектах пропонують звільнити від відповідальності українців, котрі ввезли “євробляхи” для потреб ООС і самих військових.

У Верховній Раді України зареєстровані два нові законопроекти щодо «євроблях».

Як пише “РБК-Україна”, у зареєстрованих законопроектах № 9382 і № 9383 пропонується звільнити від відповідальності громадян, котрі ввезли нерозмитнені автівки на єврономерах для потреб Операції об’єднаних сил, та військових, котрі отримали такий транспорт.

Законопроекти внесли у парламент 7 грудня позафракційні нардепи.

У пояснювальній записці до цих законопроектів автори підкреслюють, що від реалізації схвалених Радою законів на практиці волонтери понесуть адміністративну відповідальність і будуть змушені сплатити відповідні митні, податкові й інші платежі за транспортні засоби, якими фактично не володіють і не розпоряджаються.

“Відповідно до прийнятих законодавчих актів, за допомогу військовим, що захищають Україну… волонтерам держава “віддячить” досить суворим покаранням. Саме для звільнення вказаної категорії волонтерів від адміністративної відповідальності, а також від справляння митних, податкових та інших платежів, а також звільнення підрозділів військових формувань України, яким було передано відповідні транспортні засоби, від митних, податкових та інших платежів і було розроблено дані проекти закону”, — сказано у записці.

Так, пропонується звільнити від майбутніх санкцій тих власників “євроблях”, які до 25 листопада 2018-го передали у встановленому порядку свої авто для потреб Збройних сил України, Національної гвардії, Міністерства внутрішніх справ, СБУ чи іншим державним формуванням, які беруть безпосередню участь в АТО/ООС.

Також передбачається дозволити державним органам розмитнювати такі автомобілі без будь-яких податків.

При цьому згадані норми пропонується поширити лише на легкові автівки (категорія УКТ ЗЕТ 8703). Крім цього, пропонується усі конфісковані “євробляхи” (за статтями 470 та 480 МКУ) передавати ЗСУ й іншим підрозділам, які беруть безпосередню участь у ООС.


Не пропустіть