Автоюрист розповів про незаконний штраф поліції

Управління водієм транспортним засобом, що має несправності зовнішніх світлових приладів (у темну пору доби) тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн. на перший раз і якщо повторно протягом року, то передбачено позбавлення права керування від 3-х до 6-ти місяців. Про це повідомляє Дорожній адвокат.

Згідно ПДР водій зобов’язаний перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан транспортного засобу.

Правилами забороняється експлуатація транспортних засобів, режим роботи зовнішніх світлових приладів яких не відповідає вимогам і нормам Закону. При цьому, забороняється подальший рух транспортних засобів, у яких в темний час доби або в умовах недостатньої видимості не горять лампи фар чи задніх габаритних ліхтарів.

У разі виникнення в дорозі зазначених несправностей водій повинен вжити заходів для їх усунення, а якщо це зробити неможливо – рухатися якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту.

Якщо працівники поліції виявляють під час руху несправність освітлювального приладу, вони мають право обмежити рух автомобіля для перевірки технічного стану і з’ясувати наявність події адміністративного проступку.

Якщо несправність габаритних вогнів або фар виникла під час руху і водієві про це не було відомо, така подія НЕ є адміністративним правопорушенням з накладенням штрафу, а є приводом для усунення ЦИХ недоліків на місці зупинки транспортного засобу.

Штраф поліції в такому випадку буде незаконним і підлягає скасуванню!

Джерело autonews.ua

Не пропустіть