Ні доріг, ні фахівців: в «Укравтодорі» зробили важливу заяву

«Укравтодор» розраховує, що українські вузи будуть більше брати абітурієнтів на дорожні спеціальності. Інакше через кілька років в Україні просто не залишиться фахівців для будівництва доріг і мостів.

Це питання порушувалося на нещодавній зустрічі глави «Укравтодору» Славоміра Новака з міністром освіти і науки Лілією Гриневич.

Щорічно Україні потрібно 800-1000 молодих фахівців-дорожників. Але вузи їх випускають в набагато меншій кількості. Так, наприклад, в 2018 році в київський Національний транспортний університет на дорожню і бруківку спеціальності надійшли 37 осіб (у 2011 році – понад 200 осіб).

Багато українських фахівців-дорожників їдуть працювати за кордон. Це теж ускладнює ситуацію. Якщо нічого не змінювати, то в нашій країні через кілька років просто не залишиться фахівців для будівництва доріг і мостів.

Славомир Новак вважає, що потрібно допомогти вузам в підготовці фахівців-дорожників. Це можна зробити за рахунок коштів Дорожнього фонду. Глава «Укравтодору» пропонує частину коштів ДФ виділяти вузам на підготовку відповідних фахівців.

Раніше повідомлялося, що в 2019 році Дорожній фонд отримає на ремонт доріг понад 50 млрд. гривень. У 2020 році фінансування збільшать ще більше – до 75 млрд. грн.


Не пропустіть