У МВС роз’яснили щодо скасованого Зеленським указу про «мигалки» на автомобілях (Фото)

Новообраний президент України Володимир Зеленський підписав постанову про скасування 150 указів попередніх українських президентів, в тому числі указів про порядок використання світлових і звукових сигналів на автомобілях кортежів і силових відомств.

Насправді, це рішення Зеленського нічого революційного не несе. Він просто скасовує існуючу з 2017 року правову колізію. Вона полягає в тому, що в нашій країні вже давно немає ні ДАІ, ні міліції, ні інших відомств, які видавали дозвіл на «мигалки».

Саме через правову колізію, створеною указом № 176 2017 року Головний сервісний центр МВС України не видавав дозволи на використання світлових і звукових сигналів. Зеленський скасував указ № 176 як застарілий.

Таким чином, «мигалками», як і раніше користуватися всім підряд не можна. В іншому випадку законодавством про адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі 8 500 грн.

Начальник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій зазначив, що цей указ мали скасувати ще три роки тому. І до тепер всі, хто мав переваги при використанні спецсигналів порушували ПДР.

«Особливо комічно трагічні ситуації чув від працівників МОЗ, розповідали, що коли Патрульна поліція зупиняла Швидку і питала за дозвіл на використання спецсиналыв, їх водії ставили аналогічне питання патрульному. На цьому і завершувався діалог, а як він міг завершитися інакше при створеному правовому вакуумі», – зазначив Криклій.

Постановою визначено вичерпний перелік транспортних засобів, на які встановлюються спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої синього, зеленого, червоного кольорів. До транспортних засобів, на які встановлюються спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої синього кольору, відносяться:

– транспортні засоби, що використовуються для пересування осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона (перелік ТЗ визначає Управління державної охорони);
– транспортні засоби, що належать державним органам і використовуються для виконання оперативних завдань (перелік органів визначені постановою).

Спеціальні світлові сигнальні пристрої зі світловими сигналами червоного кольору можуть додатково встановлюватися виключно на ТЗ патрульної поліції, Національної поліції і ТЗ підрозділів Національної поліції, на які покладено обов’язки щодо забезпечення безпеки дорожнього руху.

Спеціальні світлові сигнальні пристрої зі світловими сигналами червоного, зеленого кольорів можуть додатково встановлюватися виключно на ТЗ відповідних підрозділів Національної поліції та Управління державної охорони, які здійснюють супровід осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, і на ТЗ, що використовуються для пересування таких осіб.


Не пропустіть