На радість автомобілістам: в Україні знайшли спосіб врятувати дороги і допомогти екології

В Україні запропонували для будівництва та ремонту доріг використовувати не пісок і щебінь, а відходи теплоелектростанцій – золу зі шлаком (золошлаків). З такою ініціативою виступили учасники «Форуму місцевого розвитку» в Трускавці.

В Україні на ТЕС щорічно утворюється близько 5 млн. тонн відходів від спаленого вугілля (золошлаків). Ці відходи завдають великої шкоди екології, тому їх потрібно ліквідувати, вивозити на поховання. Однак, їх можна використовувати більш раціонально. Наприклад, для будівництва і ремонту доріг. Подібні технології існують в Європі та США. І скоро вони з’являться в нашій країні.

Першу дорогу в Україні з золошлаків хочуть побудувати в Івано-Франківській області. Подробиці цього проекту поки не відомі. Після того, як інноваційна дорога доведе свою ефективність, таку технологію поширять на всі українські регіони.

Якщо використовувати при будівництві та ремонті доріг відходи від спаленого вугілля, то вони стануть довговічніші. Крім того, в цьому випадку державний і місцеві бюджети заощадять до 30% коштів, що виділяються на будівництво і ремонт доріг. Тобто можуть бути заощаджені сотні мільйонів гривень.

Експерти вважають, що українська влада повинна підтримувати будівництво доріг з таких відходів. Можливо, це необхідно закріпити на законодавчому рівні.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть