Американці показали заміну півстолітнім бронетранспортерам (Фото)

Американський підрозділ британської компанії BAE Systems провів презентацію нового багатоцільового бронетранспортера AMPV, повідомляє Breaking Defense. Нова машина розробляється на заміну застарілим бронетранспортерів M113, прийнятим на озброєння Армії США в 1960 році.

Розробка AMPV ведеться з 2013 року. За проектом планується створити п’ять основних варіантів нової бронемашини: власне самого бронетранспортера, санітарно-евакуаційної машини, медичного пункту, самохідної мінометної установки з мінометом калібру 120 міліметрів і командно-штабної машини.

Новий бронетранспортер створюється на базі бойової машини M2 Bradley і успадкує деякі технічні характеристики цієї платформи. Зокрема, AMPV отримає посилений протимінний захист, а також сталеву катану броню завтовшки 30 міліметрів. Поверх основний броні буде встановлений динамічний захист.

Імовірно бронетранспортер AMPV зможе розвивати швидкість до 50 кілометрів на годину, а запас його ходу по паливу складе близько 400 кілометрів. Інші подробиці про бронемашини нового проекту поки не розкриваються. В цілому американські військові мають намір придбати 2897 нових бронетранспортерів.

Бронетранспортери M113, основні транспортні машини Армії США, були розроблені в другій половині 1950-х років і вже в 1962 році взяли участь у війні у В’єтнамі. З моменту прийняття на озброєння, бронетранспортери використовувалися практично у всіх відносно великих збройних конфліктах другої половини XX-го і початку XXI століття.

У цілому за весь час серійного виробництва M113 було зібрано понад 80 тисяч таких машин. На даний час такі бронетранспортери стоять на озброєнні 52 країн світу. Бронетранспортери мають поганий захист від мін, не оснащені круговим бронюванням і можуть захистити тільки від кулеметних куль калібру 7,62 міліметра.

Проте, не дивлячись на безліч недоліків, ці машини продовжують стояти на озброєнні. Однією з причин цього є невисока вартість M113 і ремонтопридатність – більшу частину поломок можна усунути силами техніків в умовах польового табору. Проте, деякі країни, включаючи Німеччину і Ізраїль, вже зайнялися розробкою власних бронетранспортерів на заміну M113.

M113 має алюмінієву броню зі змінюваною від 12 до 38 міліметрів товщиною. Бронетранспортер озброєний кулеметом M2 калібру 12,7 міліметра. На суші машина може розвивати швидкість до 68 кілометрів на годину, а на воді – до шести кілометрів на годину. Запас ходу бронетранспортера по шосе становить 480 кілометрів.


Не пропустіть