У Мережі опублікували ексклюзивне фото КрАЗа в Хорватії

На сторінці Українські автомобілі в соцмережі Facebook опублікували рідкісну світлину вантажівки КраАЗ-214Б в Хорватії. Знімок датований 1995 роком. Чому українська вантажівка опинилася на Балканах розповідає Автоцентр.

Справа в тому, що ми знаємо Радянську Армію за такими вантажівкам, як ЗіЛ-131, Урал-131 і ГАЗ-66 – ці машини взяли на озброєння ще в кінці 1960-1070-х, і використовують в збройних силах України та країн СНД до сьогодні. А ось про КрАЗ-214Б мало хто пам’ятає, оскільки він використовувався радянською армією порівняно недовго – з 1959 по 1967 роки. Так, період невеликий, але свій слід у військовій історії КрАЗ все ж залишив.

Так до чого ж тут СРСР до КрАЗу в Хорватії? Все просто: в 1960-х Радянський Союз дружив з Югославією, в яку нагадаємо, входила Хорватія. І хоча Югославія не входила в Східний блок під проводом СРСР, оскільки “йшла своїм шляхом”, вона отримувала від Союзу різну допомогу, в тому числі і військову. І ось якраз такі КрАЗи поставлялися для Югославської народної армії – збереглися навіть інструкції до даного авто на сербохорватської мовою. Після розпаду Югославії, очевидно, цей екземпляр 214-го залишився на території Хорватії.


Не пропустіть