Як правильно вибрати масло для двигуна?

Двигун в машині вважається «серцем», головним і найбільш цінним вузлом. Саме його довговічність хвилює власника найбільше. Будь же двигун в свою чергу здатний служити дуже довго за умови правильної експлуатації. Правила експлуатації двигунів вимагають використання спеціального масла і рідин.

Моторне масло являє собою суміш для змащення, відведення в фільтр твердих частинок і осаду, захисту деталей від тертя і зносу, морозу або перегріву. Головними властивостями масел вважають в’язкість і критичну температуру.

Грає роль призначення рідини.

По складу масло складається з синтетичного або натурального базового компонента, присадок та інших елементів. Присадки забезпечують стійкість до перепадів температури, антикорозійні властивості, захист ущільнювачів і так далі. Масла бази з синтетичних компонентів застосовують взимку. Вони більш стійкі до багатьох негативних факторів, а й вплив на деталі інше.

Натуральні базові масла краще використовувати влітку для машин легкового типу. Комбіновані суміші поки вважають універсальними і найбільш функціональними. Класифікація масел по типам і властивостями ведеться за системою SAE або API. Одна використовується в США, інша в Європі здебільшого. Щоб придбати моторне масло , треба з’ясувати необхідну марку, сезон використання, кліматичні умови та інші фактори. Варто читати вказівки на етикетці, де стоїть марка, опис ключових властивостей, термін придатності і інші важливі вказівки. Найчастіше для машин виробники рекомендують певні рідини. Вони і є ідеальне рішення.

Якщо ж прийнято рішення використовувати альтернативний варіант, варто очистити двигун від старого складу. Також варто відразу купити масляні фільтри в Україні і поставити їх замість старих. Змішувати різні марки рідин не можна. Якщо машина на гарантії, варто купувати фірмові рідини, щоб сервіси не скасовували дію талона. Якщо немає обмежень щодо застосування, рідина вибирають по в’язкості, меж температури. За SAE марка 10W-40 розшифрують, як максимальне зимове температура 10 градусів, а в’язкість – 40. W скаже про те, що масло для зимового періоду придатне. Літні класи позначають латинською S.

За системою АПИ масло з позначкою «С» використовують для дизельної і спеціальної техніки. Марки з позначкою «S» призначені для бензинових моторів. Якість сумішей визначає друга буква від А до N. Дізнатися деталі вибору і отримати кваліфіковану консультацію від спеціаліста можна на сайті leoparts.com.ua безкоштовно.


Не пропустіть