Ремонт КПП: основні види несправностей

Призначення КПП полягає в синхронізації роботи двигуна і руху коліс. Саме через цей механізм передається крутний момент до коліс, під час функціонування автомобільного двигуна.

Коробка перемикання передач забезпечує варіацію крутного моменту за напрямком і величиною. Тим самим досягається зміна тяглової сили на колесах автомобіля, а також рух заднім ходом. У випадках необхідності, за допомогою коробки передач можна функціонально роз’єднувати провідні колеса і двигун автомобіля.

Існує кілька різновидів коробок передач. Найпоширенішими є механічні коробки. У них крутний момент змінюється за допомогою взаємодіючих шестерень, кожну пару яких прийнято називати ступенем або передачею. Кожна ступінь дає обертання зі встановленою швидкістю. Основні переваги механічних коробок перемикання передач полягають в легкій вазі і високому рівні корисної дії.

Автоматичні коробки передач дають автомобілю плавний і маневрений хід, легкість в управлінні, а також збільшують експлуатаційний період у деяких деталей. Однак ККД у цих коробок досить низький. Наступний вид – це роботизовані коробки, є чимось середнім між двома першими видами. Працюють дані передачі трохи менше синхронно, ніж автоматичні, але їх вартість трохи нижче, тому встановлюються вони на недорогих моделях. Також існують варіаторниє коробки, в яких немає ступенів. Ці пристрої суттєво знижують витрати палива, але вони не набули масового використання, так як несумісні з потужними двигунами.

Коробка передач є одним з найбільш динамічно працюючих агрегатів автомобіля. Тому несправності пов’язані з ними можуть виникати досить часто.

Основні види несправностей коробок перемикання передач: витікання масла через пошкодження прокладок або сальників; сильний шум під час роботи коробки, який може бути через вихід з ладу підшипників, шестерень або синхронізатора; погане включення коробки передач на старті через збої в системі перемикання; раптове відключення пристрою, викликане проблемами з блокувального пристрою або синхронізатором.

Варто відзначити, що в більшості випадків, проблеми з коробкою передач виникають через нераціональну манери керування автомобільним засобом. Ремонт цих несправностей і багато інших ви можете


Не пропустіть