Коли ваше авто можуть евакуювати. Коментар експертів

У «Київавтодорі» попросили автомобілістів не заважати проїзду спецтехніки для прибирання снігу та пригрозили евакуацією за неправильну парковку. Правові аспекти евакуації транспорту в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментували керівник управління Нацполіціі в Києві Юрій Зозуля та юрист Михайло Можаєв.

Комунальне підприємство «Київавтодор» звернулося до автомобілістів з проханням не залишати свої машини на узбіччях доріг, щоб не заважати прибиранню вулиць від снігу. У «Київавтодорі» наголосили: в разі паркування в недозволеному місці машину евакуюють на штрафмайданчик, після чого водіям доведеться оплачувати штраф і роботу евакуатора.

При цьому у столиці вже фіксують випадки евакуації машин. Вулиці Києва розчищає спецтехніка, комунальників супроводжують патрулі поліції, які й оформлюють незаконну парковку та надають дозвіл на евакуацію.

Процес прибирання снігу та випадки евакуації авто в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував начальник Управління патрульної поліції в Києві Юрій Зозуля.

У яких випадках можна евакуювати автомобіль?

— Ми евакуювали транспорт у разі суттєвої перешкоди дорожньому руху. Щодо евакуації авто при прибиранні снігу, то у нас не цілком є такі можливості. Такі заходи ми можемо вживати тільки в разі якогось стихійного лиха. Тоді ми зможемо прибирати автомобілі, щоб змогла проїхати якась техніка.

Як саме проходить процес евакуаціі автомобіля?

— Патрульний поліцейський приймає рішення про евакуацію транспортного засобу, викликає евакуатор. На місці складаються акти, які віддаються водієві евакуатора, один примірник залишається у поліцейського, один в майбутньому передається водію авто. Але якщо водій з’явився в момент евакуації транспортного засобу, то автомобіль повертається власнику. У такому випадку водієві виписується тільки постанова на сплату штрафу. Сума штрафу становить 510 гривень. Якщо ж авто вже забрали на штрафмайданчик, то необхідно сплатити 740 гривень за послуги евакуатора, 140 гривень за один день простою на майданчику та суму штрафу.

Яка компанія в Києві обслуговує штрафмайданчики?

— Ми в ході всього процесу співпрацюємо з державним підприємством «Розвиток». Всі майданчики або на договірних засадах обслуговуються цим держпідприємством, або перебувають у його власності. Коли відбувається вилучення транспортного засобу, то сам патрульний зазначає, на який штрафмайданчик відправиться автомобіль. Поки їх не так багато, ми працюємо, наскільки мені відомо, з двома штрафмайданчиками.

Юридичний аспект евакуації автомобілів, що заважають прибиранню снігу, в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував також юрист Михайло Можаєв.

Згідно із законодавством, в яких випадках можна евакуювати автомобіль?

— Є Кодекс про адміністративні правопорушення, і у зв’язку з прийняттям закону про Національну поліцію, туди були внесені зміни. Додали статтю 265-2, яка передбачає можливість поліцейському тимчасово затримати автомобіль. Евакуювати авто можна лише у тому випадку, якщо транспорт суттєво перешкоджає дорожньому руху, наприклад, авто стоїть на трамвайних коліях. При цьому чіткого визначення терміна «суттєво» закон не містить.

Неправильна парковка і парковка в недозволеному місці — це різні речі?

— Так. Неправильна парковка, наприклад, полягає в тому, що ви припаркувалися на автостоянці торгового центру, але на місці для інвалідів. А якщо ви припаркували автомобіль на проїжджій частині і залишили автомобіль, то це вже неправильна стоянка, стаття 122. Тут передбачена різна відповідальність. У разі порушення правил паркування вперше, наприклад, якщо ви не сплатили вартість послуг паркування, передбачено штраф від 8 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зараз він становить 17 гривень. І ця вилка дозволяє поліцейському встановлювати розмір штрафу самостійно.

Як водіїв мають оповіщати про евакуацію їх авто?

— У новій редакції закону передбачено, що водії повинні отримати цю інформацію. При цьому важливо: затримання автомобіля має здійснюватися або на строк до трьох днів, або до притягнення водія до адміністративної відповідальності. Якщо, наприклад, через три дні автомобіль все ще перебуває на стоянці, а до водія не застосована адміністративна відповідальність, то автомобіль можна забрати.

Нагадаємо, в Україні офіційно почав діяти податок на автомобілі з великим об’ємом двигуна. Як заявив керуючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко, значну частину очікуваних надходжень від нього «з’їсть» адміністрування цього податку.

У той же час президент Асоціації об’єднання операторів ринку нафтопродуктів в Україні Леонід Косянчук заявляв в ефірі радіостанції Голос Столиці, що ціни на нафтопродукти знижуватися не можуть, так як гривня постійно падає.


Не пропустіть