Чи можна заливати мінеральну оливу в сучасний двигун

Зазвичай для нових автомобілів рекомендують використовувати дорогі синтетичні моторні оливи. Втім, можливо, нічого страшного в цьому немає, а всі поради — просто хитрощі маркетологів?

Для архаїчного мотора потрібна одна олива, а для сучасного наддувного з безпосереднім упорскуванням зовсім інша. Так стверджує більшість експертів та продавців в автомагазинах.

Як правило, «мінералку» використовують у машинах із пристойним пробігом. Реальна межа якості таких продуктів за стандартом API – SL. А якщо судити з класу в’язкості, то поріг між мінералкою і синтетикою проходить на рівні 10W40. При цьому 0W може бути лише «синтетика», а ось 10 або 15W цілком може бути і «мінералкою».

Далі вивчаємо допуски виробників і конструкцію двигуна саме вашого автомобіля.

Не секрет, що навіть якщо автівка відносно нова, її силовий агрегат може бути технологічно застарілим. Якщо це так, то в ньому конструктивно закладені великі зазори. У такий мотор сміливо можна лити «мінералку». Більше того, навіть потрібно. Адже тільки тоді насос створить необхідний тиск, а захисна плівка буде достатньої товщини.

Що стосується турбоагрегатів, то вони потребують лише якісної синтетичної оливи. Використовувати щось інше можна лише у разі крайньої необхідності.


Не пропустіть