Скільки можна стояти на холостому ходу без шкоди для улюбленого автомобіля

Навколо холостого ходу автомобіля ходить безліч суперечок, які раз у раз породжують різноманітні помилки і відверті міфи. Кожен водій хоча б раз чув про те, що простоювання на холостому ходу не дуже-то корисно для двигуна машини. Тому багатьом було б цікаво дізнатися, як довго можна і нічого не робити, перш ніж вузли автомобіля не почнуть отримувати шкоди.

Головне, що слід усвідомити: холостого ходу в процесі управління транспортним засобом ніяк не уникнути. Є ряд автомобілістів-ентузіастів, які запевняють, що при тривалому простоюванні, наприклад, в пробці, краще взагалі глушити двигун автомобіля. Так, нібито і знос менше, і витрата палива нижче. Насправді це не так. Все тому, що старт автомобіля, по-перше, споживає підвищену кількість пального, по-друге, надає величезне навантаження на силовий агрегат, яке також зношує причетні до процесу елементи конструкції.

Насправді холостий хід не завдає відчутного збитку двигуну і всім іншим елементам конструкції. У всякому разі, ступінь зносу вузлів і агрегатів на холостому ходу вже точно не перевищує ступінь зносу, який виникає під час «нормальної» їзди. Само собою, негативні наслідки експлуатації машини на холостому ходу хоча і можна порівняти за ступенем шкоди, але мають дещо інший характер.

Головна проблема холостого ходу криється в тому, що при простої на низьких оборотах в маслі прискорюється поява відкладень, які ускладнюють роботу двигуна. Якщо таких відкладень накопичиться надто багато, то проблеми можуть з’явиться в тому числі і з масляним насосом. Для того, щоб не довести ситуацію до серйозного ремонту в довгостроковій перспективі, досвідчені автомобілісти настійно рекомендують після кожного більш-менш тривалого простою на холостому ходу (від 15 хвилин) доводити двигун до високих обертів в 4-5 тисяч на нетривалий час.

Джерело novate.ru

Не пропустіть