7 помилок, які водії роблять восени

Осінь – непростий час для водія та автомобіля. Скорочується світловий день, частіше йдуть дощі, випадає перший сніг та приходять перші заморозки. У таких умовах зробити щось неправильно дуже легко. Ми зібрали 7 найпоширеніших помилок водіїв у цю пору року, щоб ви могли їх уникнути.

Помилка №1. Відклали «перевзування»
Багато водіїв відчувають заморозки тільки в той момент, коли розуміють: кермо стало підозріло легким. Значить, під колесами перший лід. На сухому асфальті навіть за невеликого мінуса автомобілі на літніх шинах гальмують краще. Але ситуація докорінно змінюється, якщо машина потрапляє на сніг чи лід – на такому покритті перевага зимових шин є очевидною. Тому краще перевзутися «в зиму», не чекаючи першого снігопаду або крижаного дощу.

Помилка №2. Не переналаштувалися на зимову їзду
Зимові шини – не панацея. І покриття восени підступне. Зчеплення може різко впасти не тільки через перші скоринки льоду, а й через слизьке мокре листя на дорозі. Тому намагайтеся уникати різких прискорень та гальмування, а також збільшити дистанцію до сусідніх автомобілів.

Помилка №3. Махнули рукою на АКБ
Працювала вчора – попрацює й завтра? Якщо батарея свіжа, можливо так воно і буде. А з неновою або напіврозрядженою батареєю це закінчиться передбачувано: коли прийдуть холоди, вона не зможе провернути стартер. Найпростіший спосіб оцінити стан батареї: виміряти напругу на її клемах через пару годин після зупинки двигуна. Вона має бути 12,5-12,6 В.

Помилка №4. Не поміняли омивач та склоочисники
Коли темний час доби подовжується на очах, як ніколи важливим є гарний огляд, тому вже з початку осені є сенс підливати в бачок зимовий омивач. Тоді при настанні морозів із жиклерів гарантовано бризкатиме рідина. І не заощаджуйте на двірниках. Якщо старі погано видаляють воду зі скла – саме час їх замінити.

Помилка №5. Не перевірили багажник
З появою перших заморозків у багажнику повинні з’явитися скребок для льоду, щітка, а також повноцінна лопата (навіть якщо ви живете в мегаполісі). Обов’язково покладіть стару зимову куртку. Вона стане у пригоді, якщо машина зламається далеко від цивілізації, де на допомогу можна чекати не одну годину. І ще обов’язково возіть із собою зарядку для смартфона: при низьких температурах батарея розряджається швидше.

Помилка №6. Не прогріваєте коробку передач
Навіть якщо температура вища за нуль, основні агрегати автомобіля потребують прогріву. Двигун після пуску достатньо кілька хвилин поганяти на холостому ходу. А ось коробка за цей час прогріватись не встигає. Тому рушати потрібно плавно й перші кілометри не навантажувати трансмісію.

Помилка №7. Не слідкуєте за системою охолодження
Якщо заміна оливи не залежить від сезонності, а проходить за регламентом, то стан охолоджувальної рідини необхідно перевіряти перед настанням холодів. На станціях технічного обслуговування є прилад (ареометр), за допомогою якого вимірюють щільність антифризу. Крім того, потрібно перевірити справність основних елементів системи охолодження: радіаторів, насосів, термостатів.


Не пропустіть