В Україні змінились правила перевірки водіїв: що потрібно знати

Кабінет Міністрів вніс значні зміни до процедури перевірки водіїв на наявність алкоголю у крові, що стосуються процедури перевірки, а не самої норми проміле.

Згідно з Постановою КМУ №57 від 20 січня 2023 року, раніше правоохоронним органам для проведення перевірки на алкогольне сп’яніння необхідно було мати двох свідків, що не завжди було можливим у нічний час або на ділянці дороги з великим рухом.

За новими правилами, для підтвердження стану алкогольного сп’яніння вже не потрібно мати двох свідків. Достатнім доказом буде відеозапис з нагрудної камери поліцейського, який буде включений до матеріалів справи або протоколу згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Це нововведення підкреслює важливість забезпечення поліцейських спеціалізованим технічним обладнанням, яке дозволить їм фіксувати відеодокази в будь-який час і при різних погодних умовах.

Перевірка стану алкогольного сп’яніння має проводитись за допомогою спеціальних технічних засобів, що мають відповідні документи. Якщо інспектор не має цих документів при собі, перевірку не можна здійснювати.

Проте інспектор повинен пред’явити ці документи лише за вимогою водія, інакше це не є порушенням з боку правоохоронця.

Підтвердженням стану алкогольного сп’яніння є, якщо пристрій “Драгер” показує значення більше 0,2 проміле.

Якщо водія доставлено до лікарні, огляд повинен бути проведений не пізніше двох годин його перебування в закладі. Якщо цей термін не дотримується, огляд вважатиметься недійсним.

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть