За п’яну їзду не оштрафують: кому з водіїв не заборонено сідати за кермо напідпитку

В Україні відносно нещодавно посилили відповідальність за керування транспортним засобом під впливом алкоголю, наркотиків або лікарських засобів. В окремих випадках штрафи перевищують 50 000 гривень, а права можна втратити на строк до 10 років. Однак такі суворі заходи, як з’ясувалося, поширюються не на всіх водіїв.

Як пише «Дорожній адвокат», поліція інколи намагається притягти до відповідальності за п’яну їзду водіїв електроскутерів. Але зробити це їм не вдається, якщо громадяни звертаються до суду.

Зокрема, нещодавно патрульні зупинили чоловіка, який керував у стані алкогольного сп’яніння скутером потужністю 450 Вт (0,6 к.с.). Поліцейські звинуватили українця у їзді без прав категорії А1 та у п’яному вигляді. Сумарно йому загрожував штраф у розмірі 20 340 гривень.

Однак у суді з’ясувалося, що в Україні електроскутери потужністю до 3 кВт не вимагають тверезості від водія та оформлення посвідчення. Отже, і штрафи, накладені на водія такого транспортного засобу, не є законними. У результаті справа була закрита, а покарання чоловіка скасовано.

Незважаючи на лояльність суду та відсутність відповідної законодавчої бази, керування будь-яким транспортним засобом під впливом алкоголю, наркотиків або сильнодіючих лікарських препаратів неприпустимо, оскільки все одно створює загрозу безпеці як водія, так і інших учасників руху.


Не пропустіть