Що загрожує водію за їзду з неосвітленими номерними знаками

Водії можуть отримати штрафи і навіть втратити право керування авто за деякі порушення правил дорожнього руху, зокрема щодо номерних знаків. В Україні існують певні вимоги до їх освітлення та видимості. На сайті “Дорожній адвокат” повідомили, що автомобіль повинен мати хоча б одне джерело освітлення для номерних знаків, щоб забезпечити їх ідентифікацію вночі або за умов недостатньої видимості. Зазвичай на авто встановлені дві лампи освітлення номерних знаків, але достатньо, щоб працювала хоча б одна з них.

Важливо, щоб лампа добре освітлювала номерні знаки, які повинні бути видимими з відстані до 20 метрів. В Україні заборонено їздити на авто з неосвітленими номерними знаками у темний час доби або в умовах недостатньої видимості, навіть якщо підсвічування справне, але неефективне. Відповідно до ПДР, можна їздити лише з однією робочою лампою, якщо вона забезпечує достатню видимість номерного знака.

За керування транспортним засобом з несправними лампами освітлення номерних знаків у темний час доби або за умов недостатньої видимості передбачено штраф у розмірі 340 грн. Крім того, водія можуть позбавити права керування авто на термін від 3 до 6 місяців. За керування автомобілем з неосвітленими номерними знаками можна отримати штраф у розмірі 1190 грн, а за повторне порушення протягом року сума штрафу залишається такою самою.

Водії зобов’язані перевіряти справність освітлення номерних знаків перед поїздкою. Однак їх не можуть покарати, якщо лампи вийшли з ладу під час руху, оскільки цю поломку важко помітити. У разі несправності під час поїздки водію потрібно усунути поломку на місці або доїхати до місця стоянки чи ремонту з увімкненою аварійною сигналізацією.