До 12 років увʼязнення: водіям в Україні нагадали про важливу заборону під час війни

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні запровадили воєнний стан, який наклав низку обмежень на громадян. Це стосується і водіїв, багато з яких можуть навіть не підозрювати про порушення закону. Юристи та силовики застерігають, що певні дії водіїв можуть призвести до серйозних наслідків, включаючи тюремне ув’язнення.

Співробітники СБУ радять водіям обмежити використання автомобільних відеореєстраторів під час війни. Хоча зйомка навколишнього середовища в Україні не заборонена, правоохоронці можуть мати питання до водія через ризик фіксації місць розташування та маршрутів пересування військових.

Якщо виявиться, що громадянин опублікував фото або відео з реєстратора із зазначеними відомостями чи передав їх росіянам, його може очікувати кримінальна відповідальність за статтею 114-2 Кримінального кодексу. У разі визнання вини водію загрожує до 12 років ув’язнення.

СБУ також зауважує, що російські спецслужби можуть отримувати інформацію з відеореєстраторів українців без їхнього відома. Таким чином, звичайний водій може опинитися в небезпеці, навіть не здогадуючись про це.

Джерело ua.news