“Національні” особливості ДТП в Україні: це вам не Америка

90% всіх ДТП у США сталися через те, що водії відвертали свою увагу від керування автомобілем

Неуважність, розмови на мобільний телефон чи з пасажирами – основна причина аварій. Такі висновки зробили науковці Вірджинського інституту техніки і транспорту на основі масштабного дослідження, пише газета “Експрес”.

У машинах 3500 добровольців установили датчики й камери, які фіксували поведінку водія під час руху. Дослідження тривало три роки. За цей час водії потрапили у півтори тисячі аварій, з яких 905 були серйозними. Переглянувши дані приладів, науковці констатували: приблизно 90% всіх ДТП виникли через те, що водії були неуважними.

Через вживання спиртного та наркотиків аварії ставалися лише в 0,8% випадків, а через розмови телефоном та балачки із пасажирами – в 6,4% та 14,5% відповідно. Також науковці зауважили: наявність в автомобілі дитини підвищує увагу водіїв і знижує ризик ДТП вдвічі.

— В Україні, на жаль, не проводилося таких досліджень, – каже Тетяна Волошина, начальник відділу профілактичної роботи Управління безпеки дорожнього руху. – У США ситуація дещо інша, бо в них рівні, якісні дороги, там водії дуже часто використовують у дорозі гаджети. Наші водії роблять це рідше. Їм рекомендують користуватися гарнітурою hand free для розмов. Але й це відвертає увагу. А уявіть, що ви почули радісну чи сумну новину у розмові. Це може призвести до аварії.

— А розмови з пасажирами?

— Це також заважає водієві. Недаремно у громадському транспорті є наліпки з проханням не розмовляти із водієм. Крім того, на ситуацію на дорогах дуже впливає емоційний стан водіїв, а люди у нас сьогодні часто злі й незадоволені, знервовані. Однак розмови на мобільний телефон, із пасажирами – це не основні, а супутні фактори, що призводять до ДТП. Дуже важливі чинники – погодні умови (сніг, дощ, туман), стан дороги. Ці чинники не залежать від водія, однак, якщо він не дотримується правил дорожнього руху, вони можуть збільшити тяжкість наслідків аварій. Погіршує наслідки і небажання користуватися пасками безпеки, дитячими автокріслами.

— Які основні причини аварій в Україні?

У нас вже багато років поспіль основними причинами ДТП є керування у стані алкогольного сп’яніння й перевищення швидкості. Зокрема, через керування у нетверезому стані в 2015-му сталося 2358 ДТП, що на 0,6% більше, ніж рік перед тим.

Щоправда, кількість смертей унаслідок таких аварій зменшилась на майже 10%, а от кількість травмованих людей зросла на 0,6%.

Через перевищення безпечної швидкості сталося 5512 аварії – майже на 26% менше, ніж у 2014 році. Також ДТП стаються через порушення правил маневрування, правил проїзду пішохідних переходів, перехресть, виїзд на сумугу зустрічного руху, недодержання дистанції тощо. Частину аварій спричиняють пішоходи, наприклад, переходячи у невстановленому місці чи вистрибуючи на проїзну частину зненацька. Загалом в Україні за добу на дорогах гине в середньому не менш як 10 осіб.


Не пропустіть