Дорожній розпил: на зміну “Укравтодору” прийшли компанії його співробітників

У липні минулого року за рішенням Кабміну Укравтодор і всі його обласні структурні підрозділи повинні були ліквідувати, а ремонт доріг доручити приватникам, пише infokava.com.

Зараз дніпропетровський Облавтодор йде з ринку: рахунки підприємства заблоковані рішенням судів, держава заборгувала 23 млн грн, а працівники сидять без грошей з листопада минулого року. У самому Облавтодорі вважають – власті хочуть збанкрутувати підприємство і завести на ринок правильних приватників, з якими можна легко вирішувати питання.

І дійсно, Облавтодор раптом став програвати тендери, які проводить Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області. Так, 9 березня стали відомі результати конкурсів, в яких відомство хоче витратити 26 млн 436 тис. 237 грн. Ці кошти підуть на розмітку, герметизацію тріщин на трасах та на утримання мостів і тунелів. Ласі підряди виграли приватники, які раніше працювали…. у Службі автомобільних доріг і мали відношення до «Укравтодору».

РОЗМІТКА

Протягом року роботи з розмітки будуть проводити на міжнародних і регіональних дорогах (Знам’янка — Луганськ – Ізварине, Південний обхід, Харків — Сімферополь — Алушта – Ялта, Харків — Красноград – Перещепине, Дніпропетровськ — Царичанка — Кобеляки – Решетилівка), і на національних дорогах (Бориспіль — Дніпропетровськ — Запоріжжя (через Кременчук), Дніпропетровськ-Миколаїв (через Кривий Ріг), Запоріжжя – Донецьк і Кіровоград — Кривий Ріг – Запоріжжя).

Свої заявки на участь подали три фірми: рівненська фірма ТОВ «Колор С. В. М.», ПП «Автомагістраль» з Київської області та ДП «Дніпропетровський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

В результаті торги виграла «Автомагістраль», яка запропонувала найнижчу ціну. За рік та за 6 млн. 685 тис. 033 грн приватна фірма повинна буде нанести розмітку на дорогах державного значення у всьому регіоні.

За даними сайту Мін’юсту, підприємство «Автомагістраль» засновано в травні 2001 року. Його керівником з червня 2014 року є Микола Скоростецький, який з 2005 по 2007 годвозглавлял Службу автомобільних доріг у Київській області. Завдяки напрацьованим зв’язкам керівника приватне підприємство, за даними Єдиного веб-порталу публічних фінансів, тільки з початку року отримала на свої рахунки 4 млн 675 тис. 089 грн.

ГЕРМЕТИЗАЦІЯ ТРІЩИН

За умовами тендеру, необхідно розробити тріщини в асфальтобетонному покритті на 4 тис. метрів і відремонтувати тріщини на 31 тис. метрів доріг. Де саме будуть закладати тріщини – в завданні не вказано.

Свої заявки на участь в конкурсі подали дві фірми: чернігівська ТОВ «ТРАНС ЛАЙН ГРУП» та київське ТОВ «Дорстрой Монтаж Київ».

За даними сайту Мін’юсту, засновником підприємства-переможця є офшорна компанія «Вестерленд імпортс інк», яка зареєстрована в Белізі, державі в Центральній Америці. Бенефіціаром є Денис Чаговець, а керівником з вересня 2015 року виступає Анатолій Тунік. Останній, за даними сайту «Наші гроші», був партнером Євгена Прусенко по ТОВ «Евродоринжпроект». Після обрання Віктора Януковича президентом Прусенко був призначений радником глави «Укравтодору» Володимира Демішкана, а в 2013 році сам очолив «Укравтодор».

За даними Єдиного веб-порталу публічних фінансів, з початку року «Дорстрой Монтаж Київ» отримав на свій рахунок 425 665, 71 грн за обслуговування зовнішнього освітлення.

МОСТИ І ТУНЕЛІ

Предметом закупівлі в останньому, третьому тендері, було утримання мостів і тунелів в Дніпропетровській області. За техзаданию фірма-переможець має провести розбирання асфальтобетонного покриття, щебеневої основи, демонтаж сталевого бар’єрного огородження на мостах, бетонування пішохідних доріжок, виготовлення закладних деталей для кріплення перил.

На конкурс виставили три лоти:

— мости і тунелі на міжнародних, національних і регіональних дорогах.

— споруди на територіальних дорогах

— споруди на дорогах місцевого значення.

На конкурс свої пропозиції подали три компанії: криворізьке ТОВ «Придніпров’я», дніпропетровське ТОВ «Мостстройком» і київське ТОВ «Мостобудівельний загін 112».

За першими двома лотам переможцем стало «Придніпров’я». Сума договору з цією компанією становить 11 млн 608 тис. 487 грн.

За даними сайту Мін’юсту, фірма заснована в листопаді 1995 року і її статутний фонд становить 375 грн. Засновниками і кінцевими бенефіціарами є криворожанин Ігор Тахтаров і киянин Володимир Чирва.

У 2015 році ця фірма вже укладала за підсумками тендеру договір на 4,4 млн грн зі Службою автомобільних доріг у Дніпропетровській області на утримання штучних споруд на дорогах державного та місцевого значення. Виходить, що в цьому році фірма виграє такий же поспіль.

За даними Єдиного веб-порталу публічних фінансів, з початку року на рахунок цієї фірми кошти не переводили.

Переможцем за третім лотом стала фірма «Мостстройком» з сумою договору 6 млн 510 тис. 361 грн.

За даними Мін’юсту, фірма зареєстрована в липні 2011 року. Її засновники – мешканці Дніпропетровська Юрій Кандауров і Юлія Оріщенко. З жовтня 2015 року керівник підприємства – Оксана Москаленко. Статутний фонд – 2 600 грн.

За даними Єдиного веб-порталу публічних фінансів, з початку року на рахунок «Мостстройкома» був один переклад – 31 442 грн за роботи по капітальному ремонту естакади.

Серед переможців є фірми, засновники яких мали відношення до Служби автомобільних доріг, а пізніше – вирішили заснувати свій прибутковий бізнес. Але от питання: якщо принципи роботи ті ж, то чи стануть краще ремонтувати дороги?


Не пропустіть