Колеса для художника: на чому їздив Сальвадор Далі

Нагадаємо, що Сальвадор Далі – це іспанський художник, графік, скульптор і режисер. Народився він 11 травня 1904 року в місті Фігерасі, на півночі Іспанії, в родині нотаріуса. А навчатися образотворчому мистецтву почав в муніципальній художній школі. З 1914 по 1918 р виховувався в Академії братів ордена Маріст в Фігерасі. Він з дитинства вважав себе унікальним і дуже любив себе, а більшість називали його «нарцисом». Помер Далі 23 січня 1989 році від серцевого нападу. Тіло художника замуровано в підлозі в музеї Далі в м. Фігерас. Великий художник за життя заповів поховати його так, щоб по могилі могли ходити люди, пише topgir.com.ua.

А тепер про авто-тематику в житті Сальвадора Далі. Він любив автомобільні шини. Невідомо, чи щирим було це почуття, але за певну суму Далі готовий був його демонструвати прилюдно, беручи участь в зйомках для рекламних постерів. Таким чином каталонський ексцентрик навісив на себе ще один ярлик – автолюбителя. В саду Далі, що знаходиться в Порт-Лігат, ви обов’язково натрапите на логотип PIRELLI укупі зі знаменитим диваном у вигляді губ і на персонаж BIBENDUM, створений креаторами MICHELIN. Що стосується автомобілів Далі, то він віддавав перевагу “Кадилаку” – у нього їх було два, які зараз стоять в театрі-музеї у Фігерасі.

38

У колишньому патіо театру встановлена ​​бронзова скульптура біблійної цариці Есфір роботи віденського художника Ернста Фукса. Есфір зневажає чорний Cadillac, який Сальвадор і Гала імпортували з Америки. Авто, за переказами, належало Аль Капоне. Далі трансформував його в так зване дощове таксі, посадивши всередину манекени, обліплені равликами і черв’яками. Гайковий ключ від такої машини знадобився в 1936 році на виставці сюрреалістів в Лондоні. Художник тоді убрався в водолазний костюм, щоб показати, наскільки глибоко він занурюється в товщу людського розуму, але в середині лекції став задихатися, і якби не зреагував робочий з найпростішим слюсарним інструментом, то лекція могла б стати останньою в житті Сальвадора.

Ще один “Кадді” – синій Cadillac Deville, на якому він привіз тіло своєї загиблої дружини. Зверніть увагу на незвичайний номер на бампері. Це номер князівства Монако. Коли у Далі почалися проблеми з іспанськими податківцями, він прийняв громадянство Монако, оскільки його піддані звільнені від податків. На ньому ж Далі перевіз свою загиблу дружину Галу, для чого йому довелося переступити закон, що забороняв перевозити тіла померлих без дозволу місцевої влади. Покійну завернули в ковдру і посадили, як живу, на заднє сидіння Кадилака. За кермом автомобіля був вірний помічник – шофер Артуро. Якби імпровізований катафалк зупинила поліція, все виглядало б так, ніби Гала померла по дорозі в госпіталь. Кажуть, що цей «американець» до сих пір на ходу.

39

А ось будучи вже в похилому віці Далі любив прогулюватися на цій «колісниці».

40

У музеї Далі також можна побачити автомобіль його дружини Гали – помаранчевий Datsun. Багато біографів Гали до сих пір не розуміють, чому у любительки чорних бантів від Шанель з приписуваною їй патологічною пристрастю до розкоші був скромний Datsun. Будь це Rolls Royce, питань би не виникло. Але Datsun? Після смерті Гали її шофер Артуро Камінада просив Далі віддати Datsun йому, але Далі категорично заявив, що машина належала мадам, тому у мадам і залишиться.

41


Не пропустіть