Для зони АТО підготували оновлений бронеавтомобіль

З огляду на особливості роботи в умовах бойових дій, за рік в конструкції бронеавтомобіля було зроблено більше ста змін.
Співробітники НВО «Практика» показали журналістам оновлений бронеавтомобіль «Козак-2».

Раніше уя броньована машина проходила випробування на стійкість до вибухів. Відповідно до норм НАТО «Козак-2» «відчув на собі» удар, еквівалентний 6 кілограмам тротилу. Машину підривали в двох місцях, а в цей час спеціальні датчики, що знаходяться в салоні, заміряли вплив вибухової хвилі на екіпаж. Підсумки випробувань перевершили всі очікування: «Козак-2» не тільки забезпечує високий рівень захисту бійців, які перебувають в середині, а й має всі передумови до поліпшення захисту від вибухів, потужність яких ще вище. Конструктори НВО «Практика» якраз і працюють над цим.

Здатність стримувати вибуховий удар – це не єдине, над чим працюють інженери. Перед фахівцями з’явилася ще одна задача – підвищити прохідність бронемашини. У базовому шасі IVECO Cargo 4X4 відсутня централізована підкачка шин, так необхідна для автомобілів військового призначення. НВО «Практика» розглядає різні варіанти вирішення цієї проблеми, але в даному випадку журналісти побачили зовнішню систему підкачки шин. Перевага такої технології в її невеликій вартості. Таку систему можна запровадити в уже побудовані автомобілі і таким чином у великій мірі збільшити прохідність.

Крім того, конструктори попрацювали і над захищеністю «Козака-2» від стрілецької зброї. На заводі вирішили відмовитися від застосування антікумулятівних решіток, а запропонували використовувати сітки зі спеціального матеріалу – дайнеми, повішені на корпус з невеликим проміжком. Перевага такої сітки залежить від високого рівня захисту від ударів їх РПГ, маленької маси матеріалу і в легкості монтажу. «Мінусом» в даній ситуації можна назвати велику вартість такого оснащення, Дайна – матеріал не дешевий. Наприклад, для того, щоб укомплектувати одну бронемашину, необхідно 40 000 євро.

Також «Козак-2» обладнали новою вентиляційною системою, що захищає від використання зброї масового ураження. Така система обороняє екіпаж від радіації, бактеріологічної і хімічної зброї.

Інженери НПО «Практика» постійно працюють над впровадженням поліпшень і підвищенням обороноздатності автомобіля «Козак-2», і це дає результати. Бійці АТО, в розпорядженні яких уже рік є дані бронемашини, високо оцінюють результати їх роботи.


Не пропустіть