В Україні хочуть спростити торгівлю вживаними автомобілями

У понеділок, 6 березня група народних депутатів України зареєструвала законопроєкт №9083. Документ пропонує спростити торгівлю вживаними автомобілями. Експерти Інституту досліджень авторинку поспілкувалися зі співавтором законопроєкта Ярославом Железняком та дізналися деталі.

Як стало відомо, йдеться про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» № 3353-XII від 30 червня 1993 року та Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» № 3543-XII від 21 жовтня 1993.

Зміни до першого закону дозволять компаніям, що мають відповідний код діяльності (торгівля транспортними засобами) та стоять на обліку в Головному сервісному центрі МВС не реєструвати автомобілі на себе, якщо вони придбані для подальшого перепродажу.

Зміни до другого закону позбавляють зайвого навантаження на ТЦК та СП, що особливо актуально в умовах воєнного стану. Натомість обмін даними про транспортні засоби можна організувати в електронній формі — так буде швидше й ефективніше, каже народний депутат.

Як це виглядатиме на практиці:

  1. Власник привозить старе авто на комісійний майданчик;
  2. Автівку перевіряють, оцінюють та укладають договір купівлі-продажу;
  3. Продавець отримує гроші за авто, або доплачує різницю, якщо обирає інше;
  4. З цього моменту саме «автокоміс» вважатиметься юридичним власником машини. Хоч номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію залишаються старими, жодних претензій до попереднього власника не буде;
  5. Коли на автомобіль знаходить покупець, «автокоміс» виписує новий договір купівлі-продажу, від себе, і уже на основі цього в Сервісному центрі МВС видадуть нові номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію.
Джерело Інститут досліджень авторинку

Не пропустіть