Штраф 17 тисяч і позбавлення прав: які ліки водіям не можна вживати за кермом

Усі водії знають, що за керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння в Україні можна дорого поплатитися. Вітчизняне законодавство встановлює одне з найвищих адміністративних покарань за цей вид порушення. Однак багато хто не в курсі, що, крім алкоголю і наркотиків, водіям заборонено приймати перед посадкою за кермо ще й деякі лікарські препарати.

Зокрема, ст. 130 КУпАП, яка регламентує відповідальність за водіння в стані сп’яніння, прямо містить подібне уточнення, пояснюючи, що йдеться про ліки, що знижують увагу і швидкість реакції. Однак, які саме препарати заборонено приймати, тут не йдеться.

Експерти звернули увагу, що до таких засобів можуть належати заспокійливі (включно з транквілізаторами), очні краплі з атропіном, препарати від розладу шлунково-кишкового тракту з лоперамідом, засоби від заколисування, стимулятори ЦНС, антизастудні, препарати від кашлю з кодеїном, нейролептики, снодійні, знеболювальні з лідокаїном.

Водіям рекомендують приймати лікарські засоби лише після консультації з лікарем, а також завжди перевіряти побічні ефекти і читати інструкцію до препарату перед прийомом. Виробники завжди попереджають про наявність або відсутність у продукції ефектів, які впливають на реакцію.

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть