Чи реально занизити ціну на митниці під час ввезення вживаного автомобіля

Митниця ретельно стежить за тим, щоб українці не занижували вартість ввезених автомобілів. Адже акцизи і так знижені, а перегонники хочуть ще й зменшити ПДВ.

Після того, як з 1 серпня в Україні знизили акциз на ввезення автомобілів не старших за 2010 рік, українці вже почали завозити уживані автомобілі в Україну. При цьому вони наразилися на низку проблем – необхідність оформляти сертифікати тощо.

Ще одна проблема під час розмитнення автомобіля – його оцінка для визначення суми оплати ПДВ. Що більша сума, зазначена в договорі купівлі-продажу, то більший нараховується ПДВ. Тому митники зацікавлені, щоб ця сума була більшою, а українці, які ввозять машини – навпаки, меншою.

Часто митники не беруть до уваги ні офіційну суму, що зазначена в договорі купівлі-продажу, ні фактичний стан авто, повідомляють «Вести».

«У митників є своя сітка, де зазначено, скільки має коштувати та чи інша модель. Там враховується переважно рік випуску і взагалі не береться до уваги технічний стан автомобіля. Тобто бита машина оцінюється як неушкоджена. Навіть авто, які взагалі не на ходу, рахують за стандартною таксою», — розповів один із водіїв, який днями завіз іномарку в Україну.

У прес-службі ДФС зазначають, що цілком можливо, що митники користуються своїми тарифними сітками. «Одним з виходів у спірних ситуаціях могла б стати експертиза. Вона б точно відповіла на запитання, скільки коштує авто. Але поки що рішення про її проведення не прийнято, це питання обговорюється в громадській раді при ДФС», — говорять у прес-службі.

Утім, не всім водіям рахують податки однаково. «Якщо є «вихід» на митниці, можна домовитися про зазначення реального інвойсу або навіть заниженого. Відповідно, податки в цьому разі помітно зменшуються», — говорить один із водіїв.

Щоправда, за можливість зекономити доведеться платити: визначення реальної вартості авто в документах коштує щонайменше 300 євро, а заниженої — від 500 євро до кількох тисяч (якщо йдеться про машину вартістю під 100 тис. євро, «знижка» в інвойсі обійдеться до 2 тис. євро).

На митниці, природно, заперечують, що можна придбати дисконт, запевняють: машини оцінюють за стандартним калькулятором, щоб уникнути зловживань. Голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко зазначає, що митниця справді занижує ціни на авто. «Я чув, що, наприклад, Nissan Leaf оцінили у 18 тис. грн, (в Україні він коштує $17 500-18 500. — Авт.), це взагалі копійки», — говорить Назаренко. А стосовно завищення ціни ввезених авто, то він про таке не чув. «Найімовірніше, самі посередники намагаються обдурити митницю», — вважає Назаренко.

За його словами, в Чехії є фірми, які видають “липові” документи на купівлю авто за кордоном. «Вони там можуть написати будь-яку ціну. Але митники мають право звірити її з каталогами і відомими сайтами з продажу авто і встановити, що машина такої марки і року випуску не може коштувати нижче за таку-то суму», — зауважує експерт.


Не пропустіть