Топ-10 речей, які слід перевірити перед покупкою вживаного Nissan

В загальному вимірі компанія Nissan є виробником якісних та надійних автомобілів, що підтверджено десятиліттями їхнього успіху по всьому світу. Вони випускають все: від малих  хетчбеків Note чи Micra до культових спорткарів Z  та повнорозмірних позашляховиків Patrol.

Однак, незважаючи на суворий контроль якості та вражаючу репутацію, не кожен Nissan виявився цілком надійним автомобілем, що, втім, справедливо для кожного автовиробника. Американські журналісти з HotCars зібрали 10 речей, які слід перевірити перед покупкою вживаного Nissan, в ми в MMR.net.ua готові поділитися з вами цією інформацією нижче.

Примхлива АКПП Jatco CVT

Багато своїх моделей Nissan комплектує безступеневою автоматичною трансмісією (CVT) або, як її ще прийнято називати – варіатором. Переваги такого «автомата» очевидні: цей тип коробки передач (CVT) забезпечує дуже плавне водіння, відмінний доступ до корисних діапазонів потужності /крутного моменту та навіть покращену економічність завдяки тому, що двигун не підвищує / не знижує оберти у більшості ситуацій. Втім, на жаль, ці коробки передач не обійшлися без «фірмових» проблем.

Моделі, про які піде мова нижче, страждали від величезної кількості проблем. У кращому випадку, власники можуть помітити затримку прискорення або посмикування автомобіля при наборі швидкості. У більш екстремальних випадках коробка передач буде буксувати, видавати запах гару і навіть перегріватися. Після скарг і ретельного розслідування розпочався судовий процес, і було прийняте рішення, що корпорація Nissan знала, що вони продають дефектні трансмісії, але не вжила заходів з відкликання відповідних партій машин. У результаті Nissan зобов’язали виплатити понад 277 мільйонів доларів США в рамках узгодженого врегулювання. Насамперед це стосується проданих в Америці Nissan Rogue (2014-2018), Nissan Pathfinder (2015-2018) і Infiniti QX60 (2015-2018).

Слідкуйте за витоком мастила на певних моделях

Хоча витоки масла, звичайно, є невід’ємною частиною володіння машинами, коли вони старіють, деякі автомобілі Nissan особливо схильні до втрати оливи. Такі великі моделі як Nissan Pathfinder, Xterra і Frontier 2011-2012 років випуску для ринку Америки почали втрачати масло з перших тисяч кілометрів пробігу , що спонукало громадськість детальніше розібратися, у чому справа.

Причиною згаданого надмірного витоку були погані болти, що з’єднують масляний фільтр двигуна та масляний радіатор – болти легко ламаються, спричиняючи виливання масла. Очевидно, що пошкодження, спричинені низьким рівнем масла в двигуні, можуть бути фатальними, і призвести до його не ремонтопридатності. Якщо ви розглядаєте будь-яку з наведених вище моделей, найкраще поцікавитися, чи проводилися в конкретному випадку будь-які відкликання з метою ліквідувати брак.

Панорамні дахи та люки

Однією з популярних опцій в сучасних автомобілях є люк або великий панорамний скляний дах. Вони не тільки можуть відкриватися, щоб впустити свіже повітря та привітний вітерець, але також додають світла у салон.

Однією неприємною несподіванкою стане люк на даху, який розбився без будь-якої на те причини. Це було помічено в різних моделях Nissan , швидше за все, через слабке скло та його надмірне нагрівання на сонці. Хоча власник мало що може зробити, щоб запобігти цьому, варто пам’ятати про це, коли вибираєте вживаний автомобіль. Якщо все ж дуже хочеться мати Nissan і люк, то внутрішнє тонування допоможе трохи знизити температуру, а також утримувати скло разом, якщо воно все ж трісне. Дана проблема не обмежується лише автомобілями Nissan, але її помітили власники таких моделей в Америці: Sentra, Altima, Maxima, Juke, Rogue, Pathfinder та Murano.

Камери заднього огляду

Камери заднього огляду є юридичною вимогою для всіх нових авто на ринку США з травня 2018 року. За даними mmr.net.ua в Америці було задукоментовано, як численні власники почали скаржитися на несправність камер на своїх седанах Nissan Sentra та Nissan Altima, що свого часу призвело до розслідування. Розглянувши це питання, Nissan прийняв рішення провести значне відкликання своїх машин, щоб виправити уражені моделі з несправними системами. Якщо ви випадково володієте одним із наведених вище автомобілів зараз чи в майбутньому, варто потратити час на те, щоб дізнатися в Nissan, чи підлягає він відкликанню, і якщо так, чи його було це зроблено в конкретному випадку? Nissan — не єдина марка, яка потрапила в цю ситуацію, оскільки Ford також був змушений не так давно відкликати понад 700 000 автомобілів через подібну помилку.

Nissan Navara може бути схильний до іржавіння

Майже кожен автомобіль, який сходить із сучасних виробничих ліній, побудований на сталевій конструкції або сталевому рамному шасі, тому через певний проміжок часу іржа неминуча . Проте деякі автомобілі більш схильні до цього через складну конструкцію або поганий заводський захист від іржі. Однією з таких моделей є Nissan Navara в кузові D40 2005–2008 років.

Не дуже приємний факт, бо якраз ці середньорозмірні пікапи, очевидно, витрачатимуть значну кількість часу в несприятливих умовах, виконуючи роботу, або навіть просто на бездоріжжі. Осьі виходить, що специфіка цього класу машини в поєднанні з поганим захистом від іржі (що не дуже вимагається в Японії, бо вони не посипають свої дороги реагентами взимку) призвело до того, що в деяких випадках Nissan Navara буквально розколюється навпіл від втрати структури його рами! На щастя, завдяки високому кліренсу пікапа, досить легко залізти під машину і поглянути, щоб пересвідчитися в загальному стані його днища.

Системи екстреного гальмування

Автономні системи екстреного гальмування, або AEB, — це пристрої, які встановлюються на сучасних автомобілях і дозволяють датчикам визначити потенційно неминучу аварію. У цьому випадку системи AEB можуть гальмувати, якщо водій нічого не робить. Це досить поширена функція в сучасних пакетах безпеки японських, європейських і американських машин. Однак у випадку з різними моделями Nissan ця система може не спрацювати.

Власники почали скаржитися, що АЕВ спрацьовує навмання, себто гальмує, коли це не потрібно, і без причини. Один простий спосіб визначити, чи працює система на вашому Nissan, якщо ваш автомобіль випадково глушиться на швидкості нижче 15 км/год або часто зупиняється на автостоянках. Це ознака того, що AEB несправний і потребує ремонту. За даними mmr.net.ua, деякі власники також скаржилися, що система деактивується , відображаючи повідомлення про помилку на приладовій панелі, що також робить круїз-контроль неактивним.

Подушки безпеки

Ця проблема виходить набагато далі за марку Nissan, бо насправді вина лежить на японській корпорації Takata, яка протягом кількох років поставляла несправні подушки безпеки широкому колу виробників. Як повідомляється в HorCars, ці подушки безпеки часто вибухають у випадкові моменти, створюючи величезний ризик для водіїв і пасажирів.

Компанія Nissan присвятила цій проблемі сторінку на своєму веб-сайті , заохочуючи власників перевірити, чи відповідає їхня модель вимогам щодо відкликання, і негайно зв’язатися з місцевим дилером, щоб замінити несправні компоненти. Що ж, завжди приємно бачити, як виробник безпосередньо вирішує проблему. Щодо даної ситуації варто звернути увагу на седани Nissan Versa (2007-2012), Nissan Sentra (2002-2006), Nissan Maxima (2001-2003) та позашляховик Nissan Pathfinder (2002-2004).

Замок капота Nissan Pathfinder (2012-2016)

У Consumer Reports було зазначено, що в деяких Nissan Pathfinder можуть псуватись замки капота . Це відбувається з часом, коли на вторинній засувці накопичується пил і сміття. Спочатку це може здатися скоріше незручністю або проблемою обслуговування, що спричиняє незручності з доступом до двигуна. Однак, за даними mmr.net.ua, ця проблема не спричиняє заклинювання засувки капота, а навпаки – несподіване відкривання. Звичайно, це становить реальну небезпеку для будь-кого в автомобілі та навколо нього, якщо під час руху капот підніметься, засліпивши водія.

Витік гальмівної рідини

Знову проблема витоку рідини з Nissan. У той час як у старих автомобілях можливий витік гальмівної рідини через старіння ущільнювачів і шлангів, тут проблема пов’язана з несправним насосом. Якщо говорити точніше, ущільнювачі в насосі не забезпечують герметичності, спричиняючи витік гальмівної рідини. Для тих, хто не знає, гальмівна рідина є легкозаймистою, тому ви не тільки ризикуєте втратити ефективність гальм, але ц загроза пожежі стає дуже високою. У результаті понад 400 000 автомобілів Nissan в Америці і Канаді було відкликано через цю проблему. Це стосується Nissan Maxima (2016-2018), Infiniti QX60 (2017-2019), Nissan Murano (2015-2018) та Nissan Pathfinder (2017-2019).

Не відповідність заявленим результатам з екології

Майже всі пам’ятають величезний скандал із викидами VAG трохи менше десяти років тому, коли Volkswagen погодився повернути буквально мільярди доларів у вигляді розрахунків. Цей глобальний скандал дещо відірвав увагу від власної версії подій Nissan, але він все-таки стався.

Проблема стосується різних дизельних Nissan, вироблених між 2008 і 2018 роками, які в основному мали «пристрій поразки» замість обману в тестах на викиди. Як наслідок, після того, як у 2020 році ця проблема виплила, компанія Nissan теж виплатила величезні суми компенсації. Мова про Nissan Note, Nissan Qashqai, Nissan Juke і Nissan X-Trail.

Джерело HotCars

Не пропустіть