Перша сонячна дорога з тріском провалила всі очікування (Фото)

Панелі генерували мало енергії і були серйозно пошкоджені за кілька років.

У Франції заявили про провал проекту першої дороги на сонячних батареях протяжністю один кілометр, яку побудували три роки тому.

Судячи з повідомлення, дорогу побудували в 2016 році біля міста Турувр в Нормандії і попередньо вона повинна була виробляти близько 150 тисяч кВт-год енергії на рік. Зведення обійшлося країні в $ 5,2 мільйона. Тоді у Франції планували побудувати цілу мережу сонячних доріг, які будуть живити не тільки ліхтарі, а й навколишні селища.

Проте на практиці виявилося, що сонячне покриття виробляє дуже мало електрики. Так, за 2018 рік дорога згенерувала 80 тисяч кВт-год енергії, а від початку 2019 – всього 40 тисяч кВт-год.

Причиною таких провальних показників, ймовірно, послужило те, що Нормандія далеко не найбільш сонячний регіон Франції – тут всього 44 сонячних дня в році. Крім того, на покриття падало листя, яке також значно зменшувало можливості панелей.

Проте це ще не всі проблеми, з якими зіткнулися творці. Так, сонячні панелі були покриті смолою, що містить листи кремнію, щоб вони могли витримувати навантаження. Але з моменту відкриття панелі розбовталися або розбилися на маленькі шматочки.

Як наслідок 90 метрів дороги було повністю демонтовано. За словами місцевих жителів, інженери не врахували тиску від тракторів, які тут їздять.

В результаті таких проблем творці визнали, що використання сонячних панелей на дорогах недоцільно. Розробники планують обладнати панелями автобусні зупинки, ліхтарі і дорожні камери.

Джерело tsn.ua

Не пропустіть