На базі МАЗ зробили перший автомобіль швидкої допомоги (Фото)

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, новинку створили спільно фахівці «Брестмаш» та «МАЗ-Купава».

ТОВ «Завод автомобільних причепів і кузовів «МАЗ-Купава» випустив перший дослідний автомобіль, призначений для використання службами швидкої медичної допомоги. Він базується на пасажирському шасі МАЗ 281040 виробництва ВАТ «Брестмаш». На «МАЗ-Купаві» мікроавтобус був переобладнаний в автомобіль швидкої медичної допомоги класу «В» і отримав індекс 293170. Таким чином, кооперація двох підприємств холдингу «БЕЛАВТОМАЗ» – «Брестмаш» та «МАЗ-Купава» – дозволила створити першу карету швидкої допомоги з емблемою Мінського автозаводу на кузові.

Автомобіль був вперше представлений на одній з недавніх виставок техніки «МАЗ» біля будівлі заводоуправління головного підприємства холдингу. Розробка КД і підготовка виробництва машини швидкої допомоги зайняли близько шести місяців. Конструктори «МАЗ-Купава» консультувалися з медичними службами міста Мінська, з’ясовували всі нюанси роботи такої техніки. В результаті до середини липня поточного року був зібраний дослідний зразок.

Салон мікроавтобуса був повністю переобладнаний. У центральній частині кузова розташовується приймальний пристрій з візком-гойдалкою. Встановлено три поворотних крісла для лікарів швидкої медичної допомоги. Підлокітники і сидіння при необхідності складаються для економії робочого простору. По лівій стороні встановлений стелаж з антресолями для зберігання і транспортування медичного майна. У нижній частині стелажа розташовуються: автономний повітряний дизельний обігрівач потужністю 4 кВт, що працює незалежно від системи опалення базового автомобіля; залежний рідинний обігрівач, інтегрований в систему охолодження двигуна; додаткова АКБ ємністю 100 А-год; перетворювач напруги 220 VAC-12DC з функцією автоматичної підзарядки акумуляторів; перетворювач напруги, 12DC-220VAC з вихідною номінальною потужністю 2 кВт. У стійках стелажа вбудовані дві розетки на 12В і ще дві на 220В.

В автомобілі додатково встановлені: система кисневої розводки з уніфікованими роз’ємами, редукторами і двома кисневими балонами; протитуманні фари; система кронштейнів для проведення внутрішньовенних інфузій; передпусковий підігрівач двигуна.

На даху швидкої допомоги розміщені два проблискових маячка синього кольору. Машина оснащена світлозвуковою сигналізацією з гучномовного системою (мікрофон знаходиться в кабіні водія). Там же встановлено додаткове гніздо прикурювача для живлення медичного обладнання. У комплектацію також входять: переносний світлодіодний ліхтар акумуляторного типу з можливістю зарядки від бортової мережі автомобіля (пошукова фара) та бортовий ввід з електричним кабелем для підключення до електромережі 220В під час стоянки (живлення медичної апаратури, підзарядка АКБ). При підключенні електромережі автомобіля до зовнішнього джерела живлення 220В спрацьовує система блокування запуску двигуна.


Не пропустіть