Названий істотний недолік всіх сучасних автомобілів

Шведський інститут дорожніх досліджень (VTI) провів експеримент, який показав, що сучасні автомобілі здатні сильно «втомити» водія і розслабити його під час руху. Причина тому – електронні асистенти.

Майже всі марки автомобілів сьогодні пропонують різні системи, які можуть автоматично контролювати газ, гальмування і рульове управління на певних ділянках дороги (функції автоматичного гальмування, утримання на смузі руху, адаптивний круїз-контроль і ін.). Такі помічники позиціонуються виробниками як засоби, які допомагають водієві в дорозі, роблять водіння більш зручним, а головне – більш безпечним. Але шведи встановили, що не все так однозначно, пише UaMotors.

В інституті VTI влаштували невеликий «пробіг» від міста Лінчепінг до міста Грена (відстань – майже 90 км, час в дорозі – трохи більше 1 години). У ньому взяли участь 80 автомобілістів, а самі «заїзди» проводились вдень і вночі. Під час поїздок вчені стежили за станом кожного учасника експерименту, щоб визначити, як водіння в поєднанні з електронними помічниками впливає на втому організму водія в залежності від часу доби. Для цього вони вимірювали частоту серцевих скорочень, розмір зіниці, частоту моргання і т.п. Як підстраховки у кожного автомобіліста був супроводжуючий, який в разі непередбаченої ситуації повинен був взяти керування на себе (але, на щастя, обійшлося без ексцесів).

У підсумку, з’ясувалося, що днем ​​системи допомоги не зробили істотного впливу на стомлюваність водія. А ось в нічний час – дуже навіть. Через накопичену втому драйвери дозволяли собі розслабитися і, в якійсь мірі, втратити пильність.

В цілому, це дослідження показало, що технології – це добре, але водій завжди повинен залишатися зосередженим, навіть коли на його борту найдосконаліші системи допомоги, так як нерідко виникають ситуації, коли людині вкрай необхідно втрутитися в роботу автомобіля (ряд аварій за участю автопілота Тесла показали це наочно). У зв’язку з цим шведи роблять акцент на тому, що разом з такими помічниками в оснащення авто обов’язково повинен входити контроль за втомою водія.


Не пропустіть