Останній автомобіль з ДВЗ буде проданий в Норвегії в квітні 2022 року

Норвегія офіційно планує заборонити продаж нових неелектричних легкових автомобілів з 2025 року. Однак якщо нинішня тенденція збережеться, автомобілі, що працюють виключно на паливі, зникнуть з норвезького ринку вже в 2022 році.

Такі заходи, як повна заборона на продаж автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння, звичайно ж, покликані прискорити перехід на електромобілі. Однак в Норвегії цей захід здається непотрібним, тому що трансформація проходить набагато швидше, ніж очікувалося.

Згідно зі звітом Motor.no, опублікованому Норвезької автомобільною федерацією (NAF), електромобіль витіснить автомобіль з традиційним двигуном з норвезьких рейтингів продажів вже в квітні 2022 року: тобто не більше ніж через сім місяців кожна продана в Норвегії машина матиме електричний привід. Motor.no засновує це на останніх аналітичних даних: так, на бензинові і дизельні автомобілі припадало понад 25% продажів в 2017 році, в той час як за перші 8 місяців цього року їх частка впала до 4,93% і 4,73% відповідно.

Проте, експерти також визнають, що наближається кінець епохи бензинових і дизельних автомобілів не означає, що електромобілі будуть мати ексклюзивне право з наступного року. Наприклад, в ЗМІ говориться, що на даний момент все ще існує невеликий ринок такого типу автомобілів, в тому числі у вигляді невеликих доступних повнопривідних моделей Suzuki.

Можливо, що ще більш важливо, цифри, схоже, не враховують частку гібридів або автомобілів з частково електричним приводом. Якщо ми подивимося на частку повністю електричних автомобілів, то, разюче, але в 2019 році вони контролювали майже половину норвезького ринку. У 2020 році це вже було більше половини, а в останньому звіті про продажі ця частка становила 70%. Таким чином, зростання продажів електромобілів відбувається швидко, але досягнення 100% за 6 місяців здається надто амбіційним. З іншого боку, автомобілі, що працюють виключно на паливі, швидко зникають: в серпні в цю категорію потрапили тільки 7,8%.

З першої появи електромобілів Норвегія працює над стимулами, з якими не можуть впоратися навіть Нідерланди. Той, хто не купує електромобіль в цій країні, позбавляється стількох переваг, що автомобіль на паливі є розумним рішенням тільки в дуже виняткових випадках.


Не пропустіть