Збільшення штрафів за перевищення швидкості не дає ефекту

У Харкові 22 листопада відбулось виїзне засідання комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, на якому обговорювався стан правопорядку на території міста та області щодо забезпечення безпеки на дорогах. Лише за 10 місяців 2021 року в Харківській області сталося 10 149 ДТП, що на 565 менше за цей період минулого року.

Олена Стрижак, начальник управління патрульної поліції у Харківській області, відповіла на питання нардепа Олександри Устинвої, чому, не зважаючи на збільшення розміру штрафів удвічі, водії й надалі перевищують швидкість, наступне: «Більш того, у нас є місця аварійності, де постійно були ДТП із загиблими, і ми там поставили поліцейських з TruCAM (прилад, який автоматично вимірює швидкість), але водії все одно перевищують швидкість Якщо на рівні держави перевищення швидкості – це причина 41% ДТП, то в Харкові – 63%. Чому продовжують перевищувати – це треба запитати. Єдине, що в місцях, де поліцейські відстежують швидкість, кількість ДТП із загиблими суттєво зменшилася, а в деяких місцях таких випадків за останні два місяці не було взагалі».

Також на засіданні ставилися питання щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху. А саме Парламентський комітет рекомендує включити до порядку денного шостої сесії Верховної Ради чотири законопроєкти, які б збільшували відповідальність та покарання за ДТП.

Крім того, члени Комітету звернулися до присутніх на засіданні представників судової гілки влади, щоб останні пояснили своїм колегам, що закон тепер дозволяє накладати суттєвіші, ніж штрафи, санкції до злісних порушників правил дорожнього руху. Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ, нагадав, що цього року закон надав право судам такий інструмент як конфіскація автомобілів у водіїв, які протягом року два і більше разів були спіймані за кермом у нетверезому стані.

Джерело Суспильне

Не пропустіть