Що чекати українцям від цін на пальне

Український ринок пального незабаром можуть очікувати неприємні сюрпризи – до такого висновку дійшли експерти. На його ціни можуть вплинути, по-перше, суттєве скорочення постачання з Білорусі, з якої до нас їде близько 45% пального, а по-друге, аварія на Кременчуцькому НПЗ «Укртатнафта», після чого завод тимчасово призупинив відвантаження.

Проте ціни на бензин та ДП на ринку коливались по-різному: десь трохи піднімались, а десь знижувались. На відміну від автогазу, вартість якого неухильно показує стійкий ріст, десь на 25 копійок щотижня. До кінця листопада очікується його подорожчання до 20 гривень за літр.

На початку місяця лідерами з найбільшої вартості пального стали наступні регіони:

  • 95 бензин – Київ зі середньою ціною 33 грн/л;
  • 92 бензин – Луганська область, 32,18 грн/л;
  • газ – Одеська область, там він в середньому коштує 19,23 грн.

А от в Сумській області ціни на паливо були найнижчі: 92-й – 30,1 грн/л, 95-й – 31,1 грн/л, ДП – близько 30 грн/л.

Щодо прогнозів на майбутнє, думки фахівців розходяться. Одні експерти вважають, що ціни підуть вгору, оскільки курс долара зростає, пальне закуповується у валюті, а реалізується в гривнях. Інші ж кажуть, що розрахункові ціни від Кабміну можуть знизитися на бензин в середньому на 70 коп/л, а на ДП навіть на гривню. Сходяться експерти лише в прогнозах щодо газу – бо його ціна не регулюється Кабінетом міністрів.

Джерело Автосота

Не пропустіть