Українські суди почали масово вилучати права автолюбителів, які керують «євробляхами»

Вітчизняні суди почали масово позбавляти посвідчень водіїв, які керують «простроченими» автомобілями з іноземною реєстрацією.

Про це повідомляє Дорожній адвокат.

Уточняється, що за керування автомобілем з іноземною реєстрацією, який своєчасно не вивезено за межі України, передбачено штраф у розмірі 8 500 грн. Штраф виноситься патрульним на місці зупинки (ч. 8 ст. 121 КУпАП). На перший раз автомобіль не вилучається. Якщо порушення вчинено повторно протягом року, штраф складає вже 17 000 грн. Одночасно водій позбавляється права керування строком на 1 рік з оплатним вилученням авто чи без такого (ч. 9 ст. 121 КУпАП).

Також зазначається, що до закінчення періоду пільгового розмитнення «євроблях» складення працівниками поліції матеріалів по автомобілях з іноземною реєстрацією було рідкісним явищем. Однак, після закінчення пільгового періоду, кількість таких випадків значно зросла. На сьогодні суди переповнені протоколами про адміністративні правопорушення за ч. 9 ст. 121 КУпАП. У більшості випадків суди призначають сплату штрафу у розмірі 17 000 грн та позбавляють права керування строком на 1 рік.

Підкреслимо, що якщо водій, позбавлений права керування, сяде знову за кермо будь-якого транспортного засобу, його очікує наступний штраф – 20 400 грн (ч. 4 ст. 126 КУпАП). Якщо водій вирішить сісти за кермо повторно протягом року, то відповідальність подвоїться до 40 800 грн (ч. 5 ст. 126 КУпАП).

Нагадаємо, що в Україні з 29 грудня починають діяти нові посвідчення водія.


Не пропустіть