Експерти розкритикували пропозицію розмитнювати авто через «Дію»

У Федерації роботодавців автомобільної промисловості просять не підтримувати закон про спрощене розмитнення авто. Натомість, щоб стимулювати розвиток виробництва в Україні, в асоціації пропонують виключити акцизний податок на авто, які виробляють в Україні.

Про це повідомляє MMR з посиланням на прес-службу Федерації.

Як зазначається, запропонований законопроект буде в черговий раз стимулювати ввезення в Україну легкових автомобілів, що були у користуванні, яким десять і більше років з моменту випуску.

«З такою різницею у митних платежах, виробництво та імпорт нових легкових автомобілів буде і надалі зменшуватися, а відтак заводи та офіційна дилерська мережа виробників і імпортерів нових легкових авто змушена буде звільнити частину фахівців, що в умовах поточної соціальної кризи є неприпустимим. Адже за даними звіту Міжнародної організації праці (МОП), від початку повномасштабного російського вторгнення Україна вже втратила 4,8 мільйона робочих місць», – йдеться у повідомленні.

На думку експертів, автопарк України вже перебуває у критичному стані. У минулому році майже кожен другий зареєстрований автомобіль був віком від 10 років. Середній вік парку легкових автомобілів в Україні склав 22,7 роки, що у два рази більше, ніж в ЄС (11,8 років).

«Це не може не впливати на загальну екологічну ситуацію. В результаті – Україна займає 5 місце в Європі за показником смертності на 100 тис. осіб від забрудненості повітря», – підсумували у відомстві.


Не пропустіть