Кабмін готує нові правила розмитнення вживаних автомобілів

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти, які спрямовані на зміну оподаткування транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України. Йдеться про законопроєкти №7448, №7466, та №7468, які передбачають внесення змін до Податкового, Бюджетного та Митного кодексів щодо оподаткування таких транспортних засобів.

Якщо зазначені урядові ініціативи будуть ухвалені, ті, хто ввозить легкові авто на територію України, мають відчути певні спрощення. Усі ж платежі, за пропозицією авторів проєктів №7466 та 7468, складатимуться лише з двох податків – ПДВ та акцизу.

Сертифікація і відвідини експерта МВС стануть добровільними, також буде ліквідована прив’язка до митної вартості авто для обчислення мита й ПДВ.

Скасовується збір за першу реєстрацію до Пенсійного фонду. Передбачено істотні знижки для легкових машин з гібридною силовою установкою, і «нульове розмитнення» для електромобілів.

Обов’язкова сертифікація ТЗ, послуги митного брокера, експертиза МВС та збір за першу реєстрацію (від 3 до 5% від вартості авто) у запропонованих проєктах відсутні. Як і прив’язка до ціни авто, що дозволяє абсолютно точно дізнатися розмір митних платежів для будь-якої автівки за кордоном, яка для пропуску на митну територію України має відповідати екостандарту не нижче «Євро-2» (тобто від 1996 року випуску).

Розмір ввізного мита на транспортні засоби з пробігом (по певним товарним позиціям), які ввозяться на митну територію України, зменшиться з 10% до 5%.

Розмитнення старих авто з великим пробігом за новим законодавством буде дешевше. Чим старше автомобіль, тим в меншу суму власнику обійдеться розмитнення.

З метою підтримки українського військово-промислового комплексу та ЗСУ встановлять обов’язкову сплату військового збору для осіб, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні.

Анонсовано також перенесення більшості операцій, як-от державна реєстрація авто, оформлення митної декларації, сплата податків тощо у «безконтактну» електронну форму. Здійснюватися вони будуть за допомогою вебверсії Єдиного порталу державних послуг, а також у застосунку «Дія».

Стане можливо з абсолютною точністю визначити суму митних платежів за будь-який легковик, оскільки його вартість не враховуватиметься при нарахуванні податків.

Розмитнення легкового авто залежатиме від кількох показників:

– віку ТЗ;
– типу та об’єму двигуна;
– ексклюзивності авто.

Коефіцієнт ексклюзивності нараховуватиметься на авто, які підпадають під сплату транспортного податку. Йдеться про автомобілі віком не більше 5 років, середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати.

Митники вже не зможуть впливати на формулу розмитнення – її визначатимуть виключно характеристики авто. Розмитнення буде максимально простим і зручним. Достатньо ввести VIN-код авто – і розрахунок платежів відбудеться автоматично. Сплатити можна буде прямо в застосунку. Весь процес розмитнення забере лічені хвилини.

Джерело mind.ua

Не пропустіть