З початку війни українці продали автомобілів на понад $11 мільярдів

З початку року українці продавали в інтернеті легкові автомобілі вартістю $15,4 мільярда доларів. З них $11,3 мільярда — уже з початку повномасштабної війни.

Про це свідчать дані Інституту досліджень авторинку.

Таким чином сьогодні «грошовий» об’єм вторинного автомобільного ринку складає близько $2 мільярдів щомісячно. На основі даних агрегатора Automoto.ua, який збирає оголошення продажу всіх авто зі 100 автосайтів в Україні продажу авто, експерти Інституту досліджень авторинку фінансово порівняли пропозицію в регіонах та визначили, як на це вплинула війна.

У «довоєнному» січні українці пропонували до продажу вживаних авто сумарною вартістю $2,3 мільярда.

Найменше автомобілів зафіксували у продажі після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну: у березні. Тоді ж був зафіксований найменший фінансовий показник об’єму ринку у 2022 році: $1,1 мільярда. У квітні український авторинок почав відновлюватися: у продажі легкових машин було уже на $1,7 мільярда.

Найбільше автомобілів українці продавали в інтернеті у травні: сумарна вартість легковиків склала $2,5 мільярда. Рекордний показник був наслідком дії так званого «нульового розмитнення»: по-перше, на ринок потрапили «свіжопригнані» автівки; по-друге, українці продавали старі автомобілі, на заміну яким привозили легковик з-за кордону.

Джерело Інститут досліджень авторинку

Не пропустіть