В українських водіїв з’явилася законна підстава для скасування штрафу з камер автофіксації

Суд в Україні визнав незаконним використання приладу “Каскад” для автоматичної фіксації швидкості руху. Це рішення було прийнято, оскільки оператор приладу не виконав вимоги закону щодо попереднього інформування водія про здійснення фіксації швидкості.

Як відомо, відповідно до частини 1 статті 40 Закону «Про національну поліцію» для забезпечення публічної безпеки та порядку поліція може використовувати автоматичну фото і відеотехніку. При цьому, відповідно до частини 2 цієї статті інформація про розміщену автоматичну фото і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці.

Для цього у ПДР передбачено спеціальний дорожній знак 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху». Цей знак інформує про можливу автоматичну фіксацію швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

У одній з таких ситуацій водій перевищив дозволену законом швидкість на 23 км/год. А саме при передбаченій у населеному пункті швидкості руху 50 км/год, водій здійснював рух зі швидкістю 73 км/год. Однак, водій не був поінформований у належний спосіб про те, що ведеться автоматична відеозйомка.

Суд першої інстанції в Україні визнав автоматичну фіксацію швидкості руху, яка була здійснена без належного дорожнього знаку, незаконною. Таке рішення було прийняте через відсутність достатніх доказів про наявність відповідного знаку на дорозі. У зв’язку з цим, постанова, що була видана на підставі такої фіксації, була визнана неправомірною.

Автоматична фіксація перевищення швидкості може здійснюватися лише у разі встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху». Якщо ж такого знаку не встановлено, то штраф за перевищення швидкості є неправомірним, зазначають юристи.


Не пропустіть