В Україні різко зросли продажі пального

Український ринок нафтопродуктів почав стрімко відновлюватись у 2023 році після значного падіння 2022 року.

Про це під час міжнародної конференції з питань з розвитку українського ринку нафтопродуктів Petroleum Ukraine 2023 повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За його словами, у 2022 році ринок бензинів зменшився на 25%, дизпального – на 30%, LPG – на 42%. А вже у січні-травні цього року, за оперативними даними,  наповнення ринку бензину та дизпального вийшло на рівень 2021 року.

«Трошки покращив результат скраплений газ – 35% падіння у порівнянні з 40% по результатам 2022 року», — додав він.

Як зазначив експерт, серед найбільш очевидних факторів росту – збільшення споживання на транспорті.

«Наприклад, візьмемо ті ж нафтопродукти. Раніше 70% ринку дизпального імпортувалось залізницею з рб та рф із коротким плечем по Україні, а зараз майже половина імпорту – автотранспортом. «Плечі» від західного кордону й європейських виробників розуміємо. Експорт теж поїхав у фурах», — каже він.

Окрім цього, на його думку, великий внесок у «дизельне» споживання зробила й війна – військові та волонтерські буси й пікапи мають буде гарний апетит та долають тисячі кілометрів.

«Я не думаю, що споживання повністю відновилось. Вважаю, що зіграло свою роль й збільшення постачань напередодні підвищення акцизів й в цілому великі запаси у цьому році», — додав Сергій Куюн.

Джерело enkorr.ua

Не пропустіть