В Україні почали штрафувати водіїв електросамокатів

Останнім часом працівники поліції масово зупиняють електросамокати для перевірки документів на право керування. Правоохоронці вимагають пред’явити свідоцтво про реєстрацію чи посвідчення водія категорії А1. До того ж пропонують проходити огляд на стан алкогольного сп’яніння.

За результатами зупинки складають постанови про накладення адміністративного штрафу за керування без реєстраційного документа та без посвідчення водія категорії А1. Штраф у розмірі 850 грн за відсутність «техпаспорта» чи 3400 грн за керування без посвідчення водія.

Крім цього, пропонують пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння. Якщо водій відмовляється, складають протокол про відмову від огляду на стан алкогольного сп’яніння. Відповідальність у вигляді 17000 грн штрафу з позбавленням права керування всіма видами транспортних засобів строком на 1 рік.

Однак, відповідно до чинного в Україні законодавства електросамокат потужністю до 3 кВт не належить категорії «механічний» транспортний засіб. Тому закон не передбачає для водія такого немеханічного транспортного засобу необхідності мати реєстраційний документ та посвідчення водія категорії А1. Аналогічно водій такого електросамоката не може бути суб’єктом відповідальності за відмову пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть