Яка відповідальність за непред’явлення водієм документів поліції

В Україні працівники поліції наділені правом вимагати у водіїв пред’явити документи на право керування. Такі вимоги базуються не на власний розсуд інспектора, а лише за наявності законних підстав.

Часто виникають ситуації, коли водії за різних обставин не пред’являють документи поліцейським. Це може бути зумовлено різними причинами. Невиконання цього обов’язку може кваліфікуватися як порушення правил дорожнього руху.

Відповідно до ч.1 ст.126 КУпАП відмова водія пред’явити поліцейському посвідчення водія, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також страхового поліса передбачає накладення штрафу у розмірі 425 грн. Тобто законом передбачено пряму відповідальність за відмову пред’явити документи.

Крім того, статтею 185 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського при виконанні ним службових обов’язків у вигляді штрафу від 136 до 255 грн або громадські роботи на від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Джерело Дорожній Адвокат

Не пропустіть