Пішоходів-порушників будуть обливати водою

Новий спосіб боротьби з тими, хто переходить дорогу на червоний сигнал світлофора, тестує влада міста Дайе китайської провінції Хубей.

В рамках експерименту на деяких пішохідних переходах міста були встановлені резервуари з водою і датчики, які фіксують кожного пішохода, що переходить дорогу, пише South China Morning Post (SCMP).

У разі, якщо людина виходить на проїжджу частину при заборонний сигнал світлофора, система фіксує це і негайно бризкає в людину водою. Одночасно з цим з встановлених на світлофорі динаміків лунає повідомлення: «Будь ласка, не переходите вулицю, зараз це небезпечно».

Відзначається, що температура води цілком комфортна – близько 26 градусів за Цельсієм. Тому пішоходи можуть не боятися застудитися і захворіти. Деякі з інтернет-користувачів вже встигли пожартувати, що завдяки таким пішохідних переходах тепер можна влітку безкоштовно прийняти душ.

Втім, влада міста не поділяють гумор і налаштовані рішуче. В даний час на розробку системи вже витрачено близько 1,3 млн юанів (близько 207 000 доларів США). Найближчим часом тумбами з водою планують оснастити всі основні перехрестя в місті.

Але і це ще не все! Китайці хочуть не тільки кропити водою недбайливих пішоходів, а й висвітлювати їхню публічну ганьбу. Спеціальні камери будуть фотографувати пішоходів-порушників, після чого знімок «злочинця» розмістять на великому екрані в різних громадських місцях. Неважко здогадатися, що фотографію будуть супроводжувати всякого роду лихослівні написи.


Не пропустіть