На українських дорогах вводять нову європейську практику

Європейська практика безпеки і порятунку життів поступово приходить в Україну. Мотоциклісти з MotoHelp запускають пілотний проект термінової доставки донорської крові з банку крові в медичні установи.

У Великобританії вже давно медичні служби активно використовують мотоцикли в якості швидкої доставки необхідних медикаментів. Складно уявити скільки випадків в українських лікарнях вимагає подібного швидкодії. Найчастіше це залишається прихованим від суспільства і стосується тільки родичів постраждалих, на яких лягає цей тягар турбот.

Активісти з громадської організації MotoHelp вже давно рятують життя постраждалим в ДТП, але знову готові допомогти і підтримати розвиток медицини. Про подробиці проекту спеціально для Аutonews.ua розповів керівник організації Дмитро Буренин.

Ви запускаєте новий проект доставки донорської крові, як народилася ідея?

Протягом 12 років MotoHelp допомагає постраждалим в ДТП мотоциклістам і виїжджає на місця подій. Звичайно, іноді ми стикаємося з випадками необхідності термінового переливання крові. У медичних установах це покладають на плечі родичів і знайомих постраждалих. Кров перевозиться часто з порушеннями температурного режиму і не завжди виявляється придатною, а часто затримується через транспортні проблеми.

Для світової практики доставка крові за допомогою мотоциклів не нова, подібні проекти є в Польщі, Англії та інших країнах. Років зо два тому ми подумали: чому б і у нас не зробити таке.

Наскільки часто лікарні потребують додаткової донорської крові?

Зараз розвозиться планова кров. І в лікарнях є статистика скільки крові їм треба і доставка йде відповідно до плану, але бувають моменти, коли виникає перевитрата і тоді з’являються складності. У Києві, як столиці, лікарні володіють необхідною технікою для доставки. Складніше з цим в областях.

Ми часто працюємо з клініками, закуповуючи у них медикаменти, і презентували їм нашу модель. Дивно, але лікарі з ентузіазмом підтримали нас.

Як буде працювати схема? Будете сповіщати родичів або все планується на рівні потреб медустанови?

Ми придумали найбільш ефективну модель: у Центру крові та у лікарні є наш номер. Вони домовляються і повідомляють нам, що потрібен такий-то об’єм під такого-то пацієнта, наш волонтер приїжджає, отримує кров в Центрі крові і везе до лікарні. Він розписується при отриманні і при доставці.

Виходить, що навіть листівки, реклама або гучні оголошення не потрібні, як і задіяння зайвого ланцюжка у вигляді родичів.

Скільки людей планується виділяти на доставку? І що необхідно для запуску проекту?

У нас є 25-30 готових мотоциклістів, які мають досвід в медицині і розуміють важливість нюансів. Ці хлопці – сертифіковані рятувальники, грамотні і швидкі. Вони вже зараз готові приступити до перевезень.

За 12 років у нас уже напрацьована комунікаційна система, схема взаємодії, смс розсилка та є окремий номер. У нас все для запуску вже є. Залишилося придбати кілька спеціалізованих термосумок по 10 тисяч гривень кожна. До них джерела холоду – банки холоду є різні за хімічним складом і дають різну температуру.

Волонтерам “Мотохелпу” доведеться пройти навчання від Центру крові по збереженню температурного ланцюга, але це безкоштовно. В цілому нам не вистачає 40 тисяч гривень.

Які складнощі виникали в процесі підготовки? Або можуть виникнути?

Я побоювався серйозної бюрократії, але на диво не зустрів такої. Я чекав, що головною проблемою – буде держава, яка може заборонити видавати не лікарю кров на руки. На подив нам і в МОЗ, і в київському Центрі крові якось відразу пішли назустріч. Скоро відбудеться зустріч в Центрі крові, де ми опрацюємо всі деталі і підпишемо меморандум. Наступним кроком будемо розглядати область, оскільки там проблема з доставкою найбільш насущна.

У перспективі, я думаю, проблем не повинно виникнути. По устаткуванню, якщо буде фінансування, то докупаємо GPS трекер, датчики температур, апгрейдим термобокси.


Не пропустіть