Онлайн-купівля автомобіля — переваги та недоліки

Протягом останніх кількох років практично всі сфери бізнесу перейшли до інтернету. Українці звикли продавати та купувати онлайн буквально все — від продуктів до автомобілів. Сьогодні перше знайомство з новою автівкою майже завжди відбувається онлайн, особливо якщо йдеться про вживану автотехніку.

Звичні офлайн-автобазари наразі не такі популярні, на відміну від онлайн-платформ, таких як, наприклад, маркетплейс AUTO.RIA.Українці швидко освоїли онлайн-пошук автівок, тим паче, що підбір автомобіля через інтернет має чимало переваг.

Чому купівля авто онлайн стала популярною

Можна говорити одразу про кілька причин:

  1. Розвиток та вдосконалення спеціалізованих онлайн-майданчиків. Творці сайтів з продажу автомобілів та дошок оголошень прагнуть зробити свої майданчики зручними та функціональними. Це дозволяє залучити якнайбільше відвідувачів, а слідом за ними рекламодавців та інвесторів.

  2. Широкий вибір авто. Якщо традиційні офлайн-авторинки пропонують непоганий вибір автомобілів, то онлайн-майданчики щодо цього безмежні. Не встаючи з дивана, можна вибрати автомобіль у будь-якій точці країни та навіть за її межами. Під час пошуку можна задати потрібну марку авто, встановити обмеження за ціною або географічним розташуванням. Завдяки високій конкуренції на онлайн-майданчиках набагато легше вибрати хороший автомобіль за прийнятною ціною.

  3. Зручність. Під час пошуку автомобіля онлайн не потрібно витрачати час та сили на дорогу, враховувати погодні умови та інші моменти. Переглядати пропозиції можна цілодобово з телефону або ноутбука, а наявні запитання поставити телефоном. Багато майданчиків пропонують й додаткові послуги — наприклад, перевірку авто за VIN-кодом.

Вирушати на особисту зустріч та огляд можна лише після того, як усі тонкощі з’ясовані, а з власником досягнуто попередньої домовленості.

Переваги онлайн-покупки нового автомобіля

Якщо плюси використання онлайн-майданчиків для придбання авто очевидні, то при дистанційній покупці автівки з салону є й інші переваги:

  • відсутність потреби витрачати час на дорогу;

  • можливість вибрати модель у потрібній комплектації;

  • підбір додаткових опцій;

  • можливість відстежити зміну вартості авто залежно від видалення чи додавання опцій.

Замовляючи в дилерському центрі новий автомобіль, покупець може не тільки впливати на його вартість шляхом виключення непотрібних «плюшок», але й отримати машину в бажаній комплектації.

Недоліки покупки авто онлайн

Незалежно від того, купується новий автомобіль чи вживаний, у самому факті онлайн-покупки є одна істотна вада — неможливість особисто протестувати автівку до моменту придбання, залізти під капот або вирушити на перевірку на станцію техобслуговування. Часто саме ці чинники стають вирішальними під час оформлення угоди купівлі-продажу.

Також завжди є ризик натрапити на шахраїв. При покупці автомобіля онлайн не варто робити жодних передоплат, поки всі нюанси угоди не будуть перевірені досконало. Обирати авто слід лише на інтернет-майданчиках, що проводять базову попередню перевірку.

Не лише покупка, а й оформлення

Сьогодні в Україні можна не тільки вибрати автомобіль онлайн, а й купити та переоформити його на нового власника. Зробити це можна через «Електронний кабінет водія» у додатку держпослуг «Дія».

Таке нововведення дає можливість трохи розвантажити сервісні центри МВС та уникнути черг та масових скупчень людей в одному місці, що в період проведення бойових дій є досить небезпечним. Про збільшення швидкості в цьому випадку не йдеться, адже онлайн можна лише подати необхідні документи, а всі перевірки відбуватимуться по-старому — вручну через співробітників сервісного центру.

На практиці це виглядає так:

  1. Покупець знаходить відповідний автомобіль на одному з онлайн-майданчиків, обговорює з продавцем усі питання та попередньо домовляється про здійснення купівлі-продажу.

  2. Продавець звертається до Експертного центру МВС для отримання висновку про технічний стан автомобіля. З 14.12.2022 цей етап виділено в окремий пункт під час перереєстрації авто, що дозволяє надалі проводити процедуру реєстрації онлайн.

  3. Покупець та продавець в електронному вигляді заповнюють договір купівлі-продажу, який автоматично потрапляє до Сервісного центру МВС, де предмет договору перевіряють у всіх необхідних реєстрах та базах.

Якщо перевірка пройшла успішно, покупець та продавець засвідчують договір цифровими електронними підписами, після чого він вважається укладеним.


Не пропустіть