Як вберегти своє авто від крадіжки?

Крадіжки та викрадення автомобілів стали справжнім лихом нашої автомобільно-індустріальної епохи. Так чи інакше, але в кожного із нас є досить великі шанси залишитися без власного автомобіля, пише topnews.in.ua.

Багато експертів стверджують, що питання викрадення автомобіля можна закрити оформленням страховки або місцем на стоянці, що охороняється, але, як показує практика, страхові виплати не покривають вартість авто, а власники стоянок після викрадення лише розводять руками і запевняють, що ніякої матеріальної відповідальності за автомобілі вони не несуть. То чи не краще захистити свою машину, тим самим захистивши себе від непотрібної втрати часу, сил і нервів, а також життя в умовах хронічного стресу.

Відразу попередимо, що всі нижченаведені поради не стосуються виключно власників дорогих іномарок, які впевнені, що словосполучення «вітчизняний автомобіль» більше схоже на лайку. Так, найчастіше в таких автомобілях найнадійнішою частиною є імпортна автомагнітола, але це ще один привід влаштувати своєму автомобілю «прокачку» і захистити його від знахабнілих викрадачів і нічим не гребуючих «салонщиків».

Як би там не було, а звинувачувати виключно викрадачів в тому, що вам доводиться їздити в переповнених автобусах чи трамваях, не варто. Бо не менше винен і сам господар автомобіля, який не вжив жодних заходів для того, щоб спати спокійно і бути впевненим у тому, що з першими променями сонця він побачить свій транспорт на тому місці, де він його залишив.

Отже, розглянемо найбільш популярні протиугінні засоби, які допоможуть захистити автомобіль від викрадення і запросто можуть замінити седативні препарати і антидепресанти.

Механічний блокатор

У наш високотехнологічний вік ми надто довірилися електроніці і перестали довіряти механічним засобам, але скажіть, будь ласка, невже хтось скасовував міцність сталі? Механічні блокуючі пристрої, такі як блокатор керма, замикаються на окремий ключ і не дозволяють зловмисникам перетворити ваш автомобіль в фігуранта кримінальних зведень.

Такий блокатор можна встановити не тільки на рульове колесо, а й на коробку передач (в основному автоматичну), на педалі («капкан»), на кермо і педалі одночасно («милицю») і на капот. Блокування останнього дозволить захистити різні протиугінні засоби, які знаходяться під капотом – датчики, реле блокування, сигналізацію і т.д.

Сигналізація

Багато автомобілістів вирішують обійтися без протиугінних засобів, керуючись принципом: «Якщо захочуть, все одно викрадуть». Але набагато розумніше пам’ятати про те, що ніхто не викраде ваш автомобіль, якщо ви самі цього не захочете.

Захистити автомобіль за допомогою не найдешевшої сигналізації під силу кожному розумному автовласникові!

Звернувшись до статистики, бачимо, що близько 30% викрадених машин – це автомобілі, що не були обладнані сигналізацією. Навіть найдешевша модель здатна відлякати тварин, жвавих діточок з цвяхами і хуліганів. Ясна річ, професійних злодіїв така дрібниця не зупинить. У цьому випадку найкраще встановити на своє авто щось серйозніше – наприклад, сигналізацію зі зворотним зв’язком. У разі окупації вашого автомобіля ворожими силами ви отримуєте повідомлення на брелок, а якщо до модуля сигналізації підключений ще й датчик руху, то ви зможете просто заглушити двигун в разі його несанкціонованого запуску.

Іммобілайзер

На відміну від сигналізації, що служить для відлякування зловмисників і подачі сигналів тривоги власникові машини і оточуючим, іммобілайзер створює автомобільному викрадачеві раптові проблеми і здатний значно зіпсувати плани злодіїв.

Принцип роботи іммобілайзера полягає в блокуванні основних систем і електричних ланцюгів автомобіля. Він уміє перекривати подачу палива, відключати електроживлення двигуна і створювати перешкоди в роботі коробки передач автомобіля.

Найпростіші захисні пристрої унеможливлюють переміщення автомобіля спочатку. Більш інтелектуальні іммобілайзери дають можливість завести двигун і рушити з місця. У дію охоронний пристрій приводиться через кілька хвилин, коли автомобільний злодій вже почав рух і виїхав на пожвавлену вулицю. Оскільки машина виявляється паралізованою в людному місці і можливості продовжувати шлях у злочинця немає, він кине автомобіль посеред вулиці і спробує втекти.

Іммобілайзер досить проблематично відключити, оскільки практично неможливо визначити його розташування і розібратися з його принципом роботи.

Існують контактні і безконтактні іммобілайзери. Так от, недоліком останніх є те, що вони використовують батареї живлення, які час від часу потребують заміни. Батарея, що сіла, просто не дасть завести двигун.

Супутникова система

Така система призначена для виявлення вже викраденого автомобіля. Оскільки сучасні романтики з великих автострад успішно навчилися глушити найрізноманітніші сигнали, часто супутникові системи підкріплюються іммобілайзерами і додатковими сигналізаціями.

Шокуюча протиугінна система

Кілька екзотичний, але проте, досить ефективний засіб для боротьби з автомобільними злодіями. При спробі викрадення зловмисник отримує удар електрошокером або ж салон автомобіля наповнюється сльозогінним газом, включається потужна звукова сирена або одночасно запалюються кілька яскравих миготливих джерел світла всередині салону автомобіля.

Протиугінні поради або про те, як захистити авто від викрадення «головою»:

• Ніколи не залишайте документи в салоні автомобіля, оскільки це подарунок для викрадача, який зможе без праці збути автомобіль.

• Протиугінне маркування відлякає злодія, оскільки продати промарковану машину або її запчастини буде набагато складніше.

• Нікому і ні за яких обставин не розкривайте секрети того, як ви зміцнили вашу автофортецю.

• Ні на хвилину не залишайте в замку запалювання ключі, навіть якщо відлучаєтеся до багажника.

• Навіть якщо у вас стоїть сигналізація, пам’ятайте про те, що всі «сирени» дуже схожі – не поскупіться і зробіть вашу сигналізацію не схожою ні на що інше, і це приверне увагу людей.

• Не піддавайтеся на так зване «розгойдування клієнта», коли власника авто, який вирішив, що сигналізація несправна, змушують відключити її.

• Застрахуйте свій автомобіль на випадок викрадення – в майбутньому це може стати єдиною розрадою, яка допоможе пережити розставання.


Не пропустіть