Що буде, якщо не замінити мастило у двигуні вчасно

У будь-якому автомобільному двигуні відбувається процес старіння мастила: «спрацьовуються» присадки і воно окислюється, накопичуючи різноманітні забруднення. Відповідно мастило все гірше і гірше виконує свої функції, а значить, настав час його замінити новим, пише ukrautonews.com.

Що відбувається, коли мастило «старіє»?

На «старому» мастилі:
• погіршуються змащувальні властивості, що збільшує тертя між рухомими частинами, в результаті чого збільшується навантаження на двигун, тому:
– він може «застукати» (це призведе до необхідності капітального ремонту);
– в менш складнішому випадку зменшиться його ресурс (він буде перегріватися і збільшиться споживання палива).
• гірше відводиться тепло, в результаті чого двигун ще більше перегрівається;
• зменшується захист від корозії;
• продукти згорання і зносу починають накопичуватися всередині двигуна, забиваючи масляні канали, що в результаті також може призвести до капремонту двигуна.

Як часто потрібно міняти мастило?

Інтервал заміни мастила вказаний в інструкції з експлуатації кожного автомобіля. Конструктори визначають його з урахуванням:
– особливостей двигуна;
– можливих умов експлуатації автомобіля.
Саме тому на різних ринках рекомендації з вибору мастила, інтервалів його заміни, термінів проходження ТО можуть відрізнятися.
Рекомендований період заміни масла:
– звичайний – 10 тис. км пробігу;
– для деяких моделей нових автомобілів -15-20 тис. км. пробігу
Тим не менш, фахівці радять дотримуватися саме звичайного міжсервісного інтервалу: більш часта заміна масла позитивно впливає на двигун, що дозволить автомобілю довше прислужитися після закінчення гарантійного терміну.

«Перепробіг» буває різним

Якщо заміна мастила прострочена на 1-2 тис. км, то нічого страшного, звісно, не відбудеться. Але наступну заміну слід провести раніше на ці ж 1-2 тис. км.
Перепробіг в 4-5 тис. км вже вкрай негативно позначається на двигуні. Що ж буде, якщо вчасно не поміняти мастило? В кращому випадку – повна промивка з демонтажем двигуна, в гіршому – його заміна.

Навіщо двигуну мастило?

– Знижує тертя між поверхнями деталей, що труться, захищаючи двигун від зношування: за допомогою мастила створюється тонка плівка між рухомими деталями, яка і зменшує тертя.
– Відводить тепло: радіатор і охолоджуюча рідина, звичайно, теж виконують свою функцію, але мастило відводить тепло, омиваючи безпосередньо місця тертя.
– Захищає від корозії: деталі всередині двигуна працюють в особливо несприятливих умовах (знаходяться під впливом продуктів згорання, високих температур і їх перепадів), а присадки і домішки, що знаходяться в маслі, допомагають уникнути корозії.
– Видаляє продукти згорання і спрацювання двигуна: в маслі накопичуються продукти згорання і спрацювання поверхонь деталей, що труться (металевий пил чи стружка), а при заміні мастила вони видаляються.

Отже, терміни заміни мастила описані в інструкції з експлуатації автомобіля, але більш часта заміна мастила йде автомобілю тільки на користь. Перепробіг в 1-2 тис. км небажаний, але допустимий. Перепробіг понад 4-5 тис. км вкрай небажаний.

При купівлі не нового автомобіля бажано відразу ж замінити мастило!


Не пропустіть