Як захистити авто від викрадення: поради фахівців

Найчастіше системи антиугону автомобіля класифікують за способами захисту, пише Суд. Зараз найпоширенішими є сигналізації, що охороняють Вашу машину від стороннього втручання і інформують про спрацювання будь-якого датчика авто.

Інші способи захисту – сучасні системи gps-спостереження. Завдяки супутниковим технологіям Ви можете з точністю до метра знати місце розташування Вашого автомобіля в будь-якій точці земної кулі. При цьому система моніторингу використовується як протиугінна система, що дозволяє в режимі реального часу відображати на карті місце розташування транспортного засобу. А використання gps-маячків дозволяє за допомогою базових станцій стільникового зв’язку відстежити машину в місцях, важкодоступних для gps.

Дорожчі gps-системи дають можливість контролювати роботу двигуна, маршрут руху (зупинки, стоянки) декількох автомобілів, а також стежити за витратою палива (заправки, сливи) і т.п. Для цього досить зайти на веб-сторінку потрібного сервісу і моніторити Ваше авто практично по всьому світу.

Звичайно, що інформують протиугінні системи допомагають простежити за машиною, але вони не здатні захистити її від самого злому. Тому ще одним видом протиугонних засобів є пристрої, що обмежують сам рух автомобіля – іммобілайзери. За допомогою спеціального електронного ключа-мітки Ви можете на відстані заблокувати роботу двигуна.

З подібних електронних систем найкраща та, що перевіряє відбиток пальця, але вона і коштує дорожче. Існують також засоби блокування, що унеможливлюють саме переміщення керма, коробки передач і т.д. Механічний блокіратор – одна з найпростіших охоронних систем, але одночасно і одна з найнадійніших. Відкрити такий пристрій зловмисникам буде дуже важко.

Вартість автоохоронних систем, природно, залежить від їх функціоналу. При цьому варто враховувати, що детальний gps-моніторинг є платною послугою на щомісячній основі.

Установка протиугінних систем, не пов’язаних з наглядом, не регламентується законом. Сертифікацію здійснюють самі компанії-виробники обладнання. Контроль за gps-моніторингом жорсткіший: це постійне стеження за водієм, а значить, вимагає спеціальних дозволів.

І кілька порад. При установці автоохоронних систем завжди перевіряйте наявність відповідної документації, сертифікатів і позитивних відгуків про продукцію, а також позитивної репутації та майстерності установників.

Якщо Ваш автомобіль все ж викрали, потрібно відразу з місця події викликати поліцію і надати правоохоронцям необхідні свідчення для подальшого пошуку машини.

Джерело expres.ua

Не пропустіть